• Detta är sista veckan för vår bokcirkel och vi knyter ihop säcken!
  Vad tycker vi om boken? Ris eller ros? Tummen upp eller ner?

  • AnnaP svarade 4 år sedan

   Har varit kul att vara med. Har aldrig tidigare varit med i en digital bokcirkel.
   Jag ger boken 80 % ros 20 % ris. Vissa delar i blev lite röriga. Ändå så gillade jag den. Någon skrev i början om dofter och färger. När jag blundar och tänker på boken så är det framförallt författarens beskrivning av dofter, färger men också hörselintryck jag minns.

   • Nils svarade 4 år sedan

    Tummen upp, blir det för mig! Ovanligt med en bok som behandlar rasism på ett så bra sätt. Inget är fullständigt svart eller vitt som en annan deltagare skriver under förra veckans fråga. Den koloniala historien speglas genom Memory och via Memory.

 • Många intressanta funderingar kring miljön i Memory har kommit in under veckan. Några av de funderingarna som kommit för oss in på tankarna kring språket och vad för budskap (om det finns något sådant) egentligen boken vill förmedla?

  • Fick inge mejl förra veckan om ny fråga så jag har missar denna. Svarar nu istället. Hoppas OK? Språket är kopplat utifrån de miljöer Memory beskriver. När hon är i kåkstaden låter det på ett sätt, och när hon är i fängelset på ett annat, hos Lloyd på ett tredje. Hade lite svårt att hänga med i början eftersom en del är på Zimbabwiska (heter det…[Läs mer]

   • Jag kan hålla med om att det bidrar till miljöskildringen, men hade ändå velat ha en översättning. Budskapet i boken är att inget är svart eller vitt. Människors svårigheter att placera Memory beror på detta. Hennes hud är vit och hennes drag afrikanska. Hennes språk är också präglat av den uppväxt hon får hos Lloyd.

    • Instämmer. Budskapet är att ingen är svart eller vitt. Det gäller människor och skeenden. Den koloniala historien är hemsk och skulle gärna fått vara ogjord, men alla vita människor är inte onda och alla svarta människor är inte goda. Synen att det inte finns svart och vitt, ont och gott är det budskap som ges på många olika sätt och med många o…[Läs mer]

 • Hej, nu är det måndag (igen!) och dags för nytt tema. Något som påverkar hur vi upplever en berättelse är ju själva miljön där karaktärerna befinner sig. Hur upplever ni miljön i Memorys bok?  (fängelset/ barndomens miljö i kåkstaden/ hemma hos LLoyd osv)

  • I kåkstaden finns frihet. Barnen springer runt lite som de vill. Där finns också fara, Memorys mamma. Hos Lloyd är livet mer ordnat och miljön trygg. Fängelsemiljön präglas av rutiner.

   • Hennes tid i kåkstaden är färgrik och på många sätt beskriven som lycklig i början. Med tiden känns det som om hon ser på händelser med den vuxnes ögon och ser/erkänner att allt inte var bra. Hon passar inte in där precis som hon inte gör i fängelsemiljön. Den enda plats där hon kan vara sig själv upptäcker hon är hemma hos Lloyd.

    • Jag tycker också att fängelset känns lite hotfullt.. jag fick lite flashback till serien “orange is the new black”. Den här hopplösa känslan som infinner sig, ingen som kommer och besöker Memory och alla de här oskrivna reglerna. Det ljusnar först lite i slutet när hon börjar undervisa och när systern kommer.

     • Instämmer med dig Emma! Att ingen besöker henne inger just en känsla av hopplöshet. Som att alla andra är värda att besöka men inte hon.

      • Nils svarade 4 år sedan

       Jag fascineras av miljön hos Lloyd. Först tycker hon, som någon skrev första veckan, att det är otäckt tyst. Hon har i kåkstaden aldrig hört/tänkt på naturens ljud. De har dränkts i människornas sorl. De här naturljuden saknar hon i fängelset, för efter en tid hos Lloyd blir naturens ljud något lugnande. Tingen tar ännu längre tid att vänja sig…[Läs mer]

  • AnnaP svarade 4 år sedan

   Jag tänker på ljud och lukter i de olika miljöerna som signaturen Rebecca slrev första veckan. Tycker det ligger mycket i det.

 • Memorys bok som jag läste för några veckor sen, var verkligen läsvärd. Eftersom jag läser varje ord i böckerna upptäcker jag ofta om den är beskuren, dvs något är redigerat så att bara en bråkdel är med, men så var inte fallet här vad jag märkte i alla fall. I sådana fall kan personer ibland bara nudda bokbladen för att sen försvinna. Men jag…[Läs mer]

  • Fast är föräldrarna verkligen illojala? Mamman är ju psykiskt sjuk och pappan gör allt han kan för att skydda barnen.

  • Ändå till slutet av boken är ju intrycket av föräldrarna att de sviker. Men sen visar det ju sig att *Istället är en livsfarlig och den andra desperat* Fast det vet ju ingen i början. Memory upprepar ofta hur kan någon sälja sitt barn?

 • Hurra! Äntligen dags att bokcirkla om Memorys bok. Som ni sett diskuterar vi utifrån en fråga eller tema som vi släpper varje måndag. Självklart lever diskussionen sitt eget liv och tar vägen vart den vill, det vill säga att vi inte behöver hålla oss inom ramen för just detta tema om en vill prata om annat utanför just det temat. Ser fram mot fl…[Läs mer]

  • Becca svarade 4 år sedan

   Hej! Jag har inte läst hela Memorys bok ännu men hittills har jag tänkt på att romanen har ett minst sagt myllrande persongalleri, ibland rörigt men också levande. När det gäller Memorys tycker jag hennes minnen från första tiden hos Lloyd är beskrivande för hennes känsla som person att aldrig riktigt passa in någonstans: Första veckan sov jag…[Läs mer]

   • AnnaP svarade 4 år sedan

    Instämmer helt! Memorys förvirring är väldigt bra beskriven.

  • Becca svarade 4 år sedan

   En annan sak jag tänkt på är att personbeskrivningarna ofta inkluderar dofter och blir änder levande som “Hon luktade en blandning av gin, Charlieparfym och gödsel, med ett stänk av våt hund.” Och att djuren också karaktärbeskrivs som “Hennes cockerspaniel Rusket var en härva av nerver och allergier. Ingen hund var mer rädd för allt som rörde sig än den.”

   • Detta med dofter stämmer rätt bra tycker jag. Intressant i sammanhanget är att i minnet av Lloyd så saknas doftförnimmelserna.

  • Becca svarade 4 år sedan

   Och förutom dofter även ljud. Hon låter som en säl som blivit pepprad med en kulspruta…Hon pratade som hustrun i Jurtjyrkogården när hon har återstått från de döda, eller som hennes röst solade genom en cementblandare.
   Beskrivningarna av utseenden är detaljerade, nära inpå hudens struktur, ansiktens uttryck, ögons rörelser eller klädernas färgn…[Läs mer]

  • Två personer som är svårt att få grepp om är Memorys biologiska föräldrar. Man förstår efter ett tag att mamman är psykiskt sjuk och att pappan under lång tid försökt att få familjen att funka men till slut ger upp. Men någon egentlig beskrivning av dem ges inte.

   • Det tänkte jag också på. De är ganska anonyma faktiskt men man förstår ju att de har haft det tufft och att den där förbannelsen legat som ett ok över framför allt mamman..

  • Jag tänkte på det här med att hon är albino och hur hon ser på sig själv kontra andra som också är albino. På ett sätt är det som om hon distansera sig själv från de andra och vill inte riktigt befatta sig med dem. Eller hur upplevde ni det?

   Sen tänkte jag på det här med Memory känns lite rotlös på något sätt. Hon har som en uppväxt hos familjen…[Läs mer]

   • Jo- hon distanserar sig ju t.ex från mannen som är försäljare. Det är som att hon via honom skulle bli “mer” albino. Som om han och hon i andras ögon skulle klumpas ihop trots att de inte har någon koppling till varandra.

  • Instämmer – sen är både Memory och Lloyd rotlösa. Det är också det som förenar dem. Han är homosexuell i ett samhälle och tillhör en klass där det är förbjudet.