Vad vore Bok & Bibliotek utan biblioteken?

Sedan 2004 jag översatt poeten Ferreira Gullars böcker och lanserat dem i Sverige tillsammans med Gui Mallon, musiker och författare. (Vi skriver gästbloggen tillsammans.) Ferreira Gullar är nu 84 år, men fortsätter sin konstnärliga samhällsliv under olika titlar: Skyddsängel för poesin. Vapendragare för boken & biblioteket. En man som lever ensam med sin katt på en tyst gata alldeles i närheten av gatuvimlet i Copacabana och brisen från Atlanten. Som har översatt skrivit och översatt fyrtio böcker.

Under början av 2000-talet engagerade sig Gullar i arbetet för de hotade kvartersbiblioteken i Rio. Nu tio år senare har flera nya bibliotek och kulturhus byggts i Rios slumkvarter.

Musikern och författaren Gui Mallon har arbetet i fem år i Brasilien med kulturpolitik. Han har nyss besökt biblioteken i Rio de Janeiros slumkvarter och skrivit ett efterord till min översättning av Gullars nya bok med essäer om samhället och konsten: Argumentation för att konsten inte ska dö.

Gullar som är autodidakt tillbringade tonåren på Stadbiblioteket i sin hemstad São Luis do Maranhão. Gullar kommer från en enkel bakgrund och i hans barndomshem fanns inte några böcker. För alla, men särskilt för oss och dem som inte hade råd köpa bildning i form av böcker, var och är biblioteket en oas och ett universum.

Biblioteken i slummen i Rio de Janeiro är en signal om att ett samhälles kollektiva bok-skatt tillhör alla. Böckerna ger barnen en känsla av frihet och lugn. De är till en början förvånade över at de får låna och ta med böckerna hem. Så småningom förstår de att böckerna som är till låns tillhör dem och alla. Barnen anar att medborgarrätt inte heter pengar.

Biblioteken blir som en start- och landningsplatta, där olika drömfarkoster landar och lyfter, långt från platsen där man föddes. Biblioteket är ett universum. Lånekortet är en biljett. Inte alltid tur och retur…

I går berättade Gui Mallon om sin erfarenhet av att arbeta som musiker och författare med fattiga ungdomar i projekt för kultur i Brasilien. Han talade om sin kritik av maintream-kulturen som utesluter och osynliggör vissa samhällsklasser och samhällen. I morgon, lördag, ska vi fortsätta tala om Poesi & politik på Lilla Scenen, Internationella Torget, kl 14.