Det talas om den egoism och girighet som präglar vår samtid. Det bekymrar mig djupt, framför allt den som tar sig uttryck i rasistiska strömmar. Det gör mig tung och mörk i kropp och själ. Men jag kan också se en stark medmänsklighet och generositet, som lyser upp. Både i det stora, politiskt och globalt, och i det lilla, i vardagen.

Små gester i vårt dagliga liv kan vara avgörande, ett oväntat leende från en joggare på promenadvägen, någon som lyfter en tappad vante åt en, en dörr som hålls upp trots att man har flera meter kvar att gå. Oväntad vänlighet från människor man inte känner, det betyder så mycket. Det kan ge sol åt en hel dag, en hel vecka, ett helt liv med tanke på den kedjereaktion den kan åstadkomma.

En av de största gesterna jag varit med om, som gjorde mig tårögd av rörelse och som fick mitt hjärta att banka hårt för att jag nästan inte kunde tro att någon kunde vara så generös, var ett anonymt brev jag fick efter att jag intervjuats i P1:s Kulturnytt om översättares ekonomiska villkor.

Man hade bett mig att räkna ut min månadslön som litterär översättare och det var en chockartat låg summa jag kom fram till. Arvodet betalas vanligtvis ut i klumpsumma efter inlämning, och jag hade nog inte vågat räkna ut vad det motsvarade per månad, utan förträngt det och accepterat en enkel livsstil. Insikten gjorde mig både ledsen och upprörd, och fick mig att skriva en debattartikel i ämnet.

Efter inslaget i radio fick jag ett anonymt brev med en tusenlapp: ”Unna dig något.” Jag ryser fortfarande när jag tänker på det. Någon ville dela med sig av sina resurser till mig, någon som jag inte ens vet vem det är, som faktiskt inte vet vem jag är. Jag har inte vetat hur jag skulle kunna tacka, men burit tacksamheten som en värme inom mig. En sådan gest vill jag gärna ge vidare. Tack.

vykort

Kulturnytts program om översättares villkor:   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5721692