Tema Demokrati – Pennskaftet

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #44863

   Jag läser Pennskaftet som ett historiskt dokument över, inte bara kampen för kvinnlig rösträtt, utan för kvinnans ställning i samhället, på arbetsmarknaden, i familjen osv., den första vågens feminism. En bok som fortfarande i högsta grad känns aktuell, framför allt efter #metoo.

   Jag tycker det är både intressant och häpnadsväckande vilka olika syn, bland både män och kvinnor, på kvinnlig rösträtt som framkommer i berättelsen. En “författarinna” t.ex. tycker att “… när kvinnorna får rösträtt, då kommer de att avskaffa all sprit” (s. 19) och en “assessorska” (ett av många ord jag fick slå upp under läsningens gång :)) tycker att “att kvinnan framförallt ska vara kvinna … Vad angår det oss, hur männen sköter landet” (s. 19). Eller den bibliska synen: “Det finns … så många utmärkta män i första kammaren, som Gud givit gåvan att styra” (s. 20).

   Jag gillar bildspråket med alla liknelser t.ex. i beskrivningen av Pennskaftet på s.54: “Pennskaftet kom in … rak och snäv som ett pennfordral, och en eldröd kvällsråka.”.

   Bland mina favoritepisoder i boken så måste jag nog säga Pennskaftens munhuggande med baronen.

   Replikskiftena är vassa men i stort upplever jag berättelsen full av långa utläggningar med ett lite för stort persongalleri. Jag bytte till e-boksutgåvan och tyckte det gav mer flyt i läsningen i och med att sidorna blev mindre och jag fick mer radavstånd.

   Betyg: 3,5

  • #44833
   Bosse
   Deltagare

    Hej!
    Motståndarna till kämparna i kvinnofrågan i det tidiga 1900-talet uttrycker samma gamla fördomar om kvinnors plats i samhället, som vissa män även idag företräder: att kvinnans uppgift i samhället är en helt annan än männens, dvs i första hand värna familjen och bistå i mannens karriärsträvanden. I boken Pennskaftet kommer även kärleken in i spelet, samt rädslan och avundsjukan över att kvinnor kan. Kvinnorna upplevs främst som ett hot mot männens dominans. Alla kvinnor höll dock inte med “rödstrumporna” utan tyckte i stort sett som männen. Intressant nog var även Elin Wägner i början emot de mer radikala kvinnornas kamp i kvinnofrågan.
    Jag gillade den kvicka dialogen, vilket gör att boken känns väldigt modern, liksom kvinnorna i bokens liberala syn på kärleken. Romanen måsta ha slagit ner som en bomb i samtiden!
    Läshälsningar från
    Bosse

    PS jag ger boken en fyra i betyg

   • #44104

    Bokomslag Pennskaftet
    Denna månad läser vi Pennskaftet – En roman om journalisten Barbro (som kallas Pennskaftet) och hennes kamp för kvinnlig rösträtt. Pennskaftet är en eldsjäl som vill uträtta stora saker och förändra världen.

    Bokcirklar.se ger en intressant inblick i författarens bakgrund och ingång till berättelsen, läs mer på länken nedan:

    Bokcirkelpaket-Pennskaftet

    Pennskaftet är en tankeväckande bok i kanske framförallt kvinnofrågan som det kallades i den första vågens feminism, under 1800-talet och början av 1900-talet. I romanen skildras hur inte bara män utan också många kvinnor är motståndare till kvinnors rösträtt. Hur tänker du kring karaktärerna som är motståndare till kvinnlig rösträtt?

    Vi träffas på biblioteket i Gnosjö måndag 25/10 kl 17.

  Visar 2 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.