Föreställ dig att du och jag med vår vanliga optimistiska tidsmarginal springer mot tåget med väskorna slängande mot knäna och to-go-kaffet halvläckandes genom locken. Just som vi spurtar uppför den sista trappan mot spåret ser vi meddelandet om att SJ blivit 10 minuter försenade, och våra blickar möts i ett förtjust ögonkast. Ordlöst vänder vi samtidigt och tvärt, för att rusa mot stationens bokhandel och låta våra ögon scanna hyllorna därinne i jakt på färdlektyr att äga. Så klart iakttar du färgen, analyserar titeln och läser baksidestexten samt eventuellt första sidan ifall du är lika språknördig som jag, men VILKEN BOK-GENRE VÄLJER DU UNDER DENNA HYPOTETISKA TIDSPRESS? Nedan kan du läsa vad resultatet av denna högst (o)vetenskapliga studie säger om din personlighet:

Thriller/deckare

Du är ingen lat läsare som vill slöskumma en sida idag och två nästa vecka, tvärtom gillar du att jobba intellektuellt, lägga ledtrådar på minnet och ihärdigt försöka lösa pusslet som författaren lagt ur ett medvetet skevt perspektiv. I boken ser du hellre ett noir-slut med dimma och gamla amerikanska bilar som svänger av från huvudleden mot oviss destination än en solklar fallösning, eftersom du anser att det öppna slutet är mer realistiskt. Du hade förmodligen blivit en bra psykolog eller detektiv om du valt det spåret i livet. Din favoritfilm är Chinatown, och du har ägnat en halv livstid åt att höja på bara ETT ögonbryn när du blir förvånad samtidigt som du lutar dig mot en vägg med samma kylslagna nonchalans som Humphrey Boggart i Casa Blanca. Du klär dig helst i svart och tycker att valet av skor säger mycket om en person. Med dina stora öron uppsnappar du först av alla ifall något ovanligt hänt på jobbet. På samma sätt som dina medarbetare blir glatt överraskade av att du alltid kommer ihåg allas födelsedagar och hur var och en tar sitt kaffe, förskräcks de när du näst intill varje måndag ifrågasätter vittnesmålet de lämnar om sin föregående helg genom att påpeka att deras utsaga i fredags lät väsentligt annorlunda. Du är en engagerad läsare så under den förestående tågresan kommer du flera gånger att irritera alla i din vagn med dina lågmälda jag-räknade-ut-det-i-förra-kapitlet-skratt och argsinta utrop över att en detalj inte stämmer, och du kommer garanterat att delge alla som vill eller inte vill höra på din misstanke om vem som egentligen begick brottet. När lösningen uppenbarar sig i näst sista kapitlet skakar du på huvudet med ett milt överseende småleende och konstaterar att du misstänkte det, men att det ju hade varit bättre om X varit den riktiga mördaren. Vi ser fram emot att läsa DIN deckare, som skulle vara bättre än alla andra, om det någonsin blev av att du skrev den. En riktigt bra bok för dig är när någon för ovanlighetens skulle faktiskt lyckas överaska dig och därför får du som boktips Clare Mackintosh debut-thriller “Jag lät dig gå”.

Feelgood/romance

Du har nära till dina känslor, så under den förestående tågresan kommer dina medpassagerare omväxlande få se dig spotta ut kaffe av skratt och torka tårarna under missförstånden i boken och förlåtelsen i slutet. Det var för övrigt ditt fel att vi höll på att missa tåget eftersom du i princip ÄR Bridget Jones (manlig eller kvinnlig version) under stress: du kom försent, eftersom du tappade bort dina nycklar medan du sprang fram och tillbaka mellan ytterdörren och cykeln för att dubbelkolla att du stängt av plattorna i köket och att du låste, och just när du trampade iväg med en sång kom förstås en bil och skvätte ned dig med lera så du dök upp vid tåget i en enda röra. Ditt stora hjärta och underhållande sinnelag gör att omgivningen förlåter det kaos som uppstår i rummen där du går in, och du förlåter dig själv rätt snabbt också, för nu är du här, och du hann, och hur som helst, vem bryr sig om hundra år. (Sån´t brukar du också tänka när du likt Jane Austens Emma sätter upp mer eller mindre genomtänkta matchningar bland dina vänner och medarbetare på ditt jobb.) Du älskar musikaler och naturligtvis läser du regelbundet horoskop. Officiellt tror du inte på dem, men rätt ofta förvånas du av att så mycket i dem stämmer. I hemlighet gör du alla identitetstester som Facebook har att erbjuda, så du vet vilken Disney-karaktär du är, vilken gammal film du är och vilken Schlagerlåt som identifierar dig, men du kan för ditt liv inte få ihop en relation. Du har också åldersnoja eftersom dina föräldrar mer än en gång påpekat att alla deras vänner har barnbarn, så du har skaffat tinder för att i alla fall kunna berätta för dem att du har en dejt då och då. Det är din optimism och fasta övertygelse om att allt i livet kan få ett lyckligt slut som drivit dig till denna bokgenre som bekräftar din världsbild. Ett boktips till dig kan vara “Welcome to the world, baby girl” av Fannie Flagg.

Klassiker i pocketformat

Nu när du äntligen fått tag på ett förstahandskontrakt har du bytt Aftonbladet-appen mot Dagens Nyheter i pappersform, dina ikea-möbler mot hipster-secondhand i trä, och dina serietidningar mot de enda böcker du vill kunna namedroppa i en konversation: klassikerna. Eftersom du skeppade iväg din Billy-bokhylla med Sellphy har du byggt en konstnärlig inrättning av trälårar som du fyllt med inbunden högkultur från antikvariat. Display-hyllan är dock både ranglig och smal, så hellre än att flytta på det som redan står där skaffar du listigt nog dubletter i pocket och lurar därmed världen ännu en gång. I skolan var du en av de coola kidsen, som “aldrig” pluggade inför proven men ändå lyckades skriva högre än genomsnittet till dina klasskamraters oförställda beundran. Hemligheten är att du med ditt hyfsade intellekt lärt dig skumma och läsa på lagom mycket. Vi vet båda två att du bara kommer orka ta dig i genom två kapitel klassiker innan du tröttnar, men då kommer du ändå ha tillräckligt med material för att sitta tyst ett helt samtal och sedan göra en kvalificerad kill-gissning på vad Marcel Proust skulle ha att säga om saken. Din rädsla för att bristen på kulturellt kapital ska avslöjas av omgivningen avspeglas även i din musiksmak. Inte så att du bara lyssnar på Mozart och Beethoven (du har försökt) men på en fest är du personen som lägger in rock, progg och musik från 1960-70 talet på spellistan och kanske till och med plockar fram ett kassettband med vad du påstår är den enda inspelningen av någon obskyr internationell referens, innan du med släpigt tonfall föreslår att ni ska lyssna “ironiskt” på Dolly Parton. Din omgivning klagar ibland över din arrogans, men både du, jag och din mamma vet att bakom den hårda fasaden ekar tomrummet. Ett creddigt boktips till dig är “Mästaren och Margarita” av Michail Bulgakov.

Biografier och facklitteratur

“Varför läsa om människor och tramsiga scenarior som inte finns?” tänkte du när du gick förbi alla hyllor med fiktion i bokhandeln, eftersom du svältfött din stackars fantasi så mycket att du glömt att den en gång fanns. (Vad du dock inte glömt är irritationen över att Feelgood-väljaren gjorde dig sen till tåget. Du gör en minus-anteckning i ditt mentala excellark, och den kommer förmodligen att synas på din panna i form av en rynka hela vägen fram till slutdestinationen, ifall din biografi inte lyckas distrahera dig.) Egentligen gillar du inte att läsa, men om du nu tvunget måste, så läser du ofta om böcker. Då vet du åtminstone vad du får. Du gillar att studera andras liv och jämföra med ditt eget, för det du vill ha ut av läsningen är konkret inspiration för hur man kan leva sitt liv. Det vore så drygt om man på dödsbädden kommer på något man missat att checka av. Annan läsning du trivs med kan inbegripa invecklade manualer eftersom du noterar hur andra ger upp längs vägen. Inte du. Du lägger märke till detaljer och har tålamod nog att surfa runt på nätet i flera veckor för att vara säker på att den produkt du omsorgsfullt satt upp på din lista är den allra bästa och mest prisvärda, och om du får för dig att laga mat väljer du ett avancerat recept och följer det minutiöst under många timmar för att det ska bli exakt rätt (vilket det också blir). Du har en låda, men du är inte alltid i den. Ett synligt bevis på “crazy” i din vardag är dina färgglada strumpor från Happy Socks, som sticker fram exakt två och en halv centimeter mellan dina skor och byxor, vilka går i färgskalan svart, vitt, grått och mörkblått. Du har också ändrat din garderob mellan olika stilar genom åren (inte alla, naturligtvis, men några utvalda). Till och med de du småskrattande behåller foton av för att kunna visa dina eventuella barnbarn i framtiden är du stolt över, eftersom detaljerna var så uttänkta. Om du nu tvunget måste köpa en bok, så vill du inte köpa något du redan har, och i så fall blir det ny läsning, i form av en nobelpristagare. Du vet redan innan att du varken kommer njuta eller läsa om en enda mening, men enligt dig är de böcker som fått nobelprisets kvalitetsstämpel den enda finkultur som hindrar vårt samhälles förfall och du läser dem av samma anledning som du vägrar ha mjölk och socker i ditt kaffe: för att det är rätt. Ett boktips till dig kan vara “Ett jävla solsken: en biografi om Esther Blenda Nordström” av Fatima Bremmer.

 

Ifall du är en unik snöflinga som inte kan kategoriseras in i någon av dessa genrer, eller i likhet med mig (som väljer thrillers, skriver feelgood och äger både biografier och klassiker i pocketformat) är en salig röra av alltihop, så föreslår jag att du helt enkelt går fram till disken och frågar efter Liv Strömquists senaste och sedan skyndar dig till tåget. Ha ett fint läsaräventyr!