Den gamle greken Aristoteles lär ha påstått att alla historier som kan skrivas redan har skrivits. Ifall man köper den premissen, vilket åtminstone jag kan tänka mig att göra i denna värld av omåttligt kreativa människor och ständiga innovationer, så består “nyheten” vi tillskriver samtidens författade verk i att berätta om de urgamla mänskliga motiven av kärlek, makt, avundsjuka och hämndlystnad på nya sätt som resonerar hos vår tids generationer.

Jag tillhör till exempel dem som tyckte att Game of Thrones var en fantastiskt spännande upplevelse hela vägen, trots (eller kanske på grund av) att jag kände igen berättelser i berättelsen. Hade inte den passionerade kärleken mellan John Snow och Ygritte samma omöjliga förutsättningar och tragiska utgång som den mellan Pyramus och Thisbe, Romeo och Julia, Rose och Jack, Tony och Maria, Bella och Edward med fler? Finns det inte uppenbara paralleller om vi ställer Jamie “The King-Slayer” Lannister och Cersei bredvid Shakespeares Macbeth och Lady Macbeth? Begår inte Stannis Baratheon samma dödssynd som kung Agamemnon när han offrar sin dotter till gudarna för att få framgång i kriget? Är inte mekanismerna med insats på liv och död och de stränga staff för hybris som präglar bok- och filmserien desamma som engagerar i de gamla klassiska dramerna? Serien var en cocktail av gamla klassiska teman och historier, omstöpta i nya fräscha former, och jag tror det är orsaken till att den blivit så omåttligt populär världen över.

Människans kamp för att överleva trots omöjliga odds är ett annat tema som jag tycker är spännande att följa. Det spelar ingen roll om huvudkaraktären är en adelsman som befinner sig ensam på en öde ö eller en fattig jägarinna i en futuristisk Hungerspels-arena. Trots att jag har läst (eller sett) massor av David och Goliat-historier förut, så har den mitt läsarhjärta i ett fast grepp. Jag kommer alltid att heja på en underdog, oavsett om det är en liten hobbit, en föräldralös trollkarl eller en kuvad prinsessa som vill frigöra slavar och bryta det cementerade maktetablissemanget. Har du någon speciell berättelse/tema som du gärna läser i omstöpta former? Det vore väldigt roligt att höra reflektioner från fler bok-cirklare!