Profilbild
2016-08-02

Text Anita K Alexanderson, Bilder Åsa Carlsson

Ni har nu läst vår historik genom åren och hur förberedelserna går till när årets stora evenemang ska genomföras. Här kommer nu svaret på frågan: Hur gick det?

 image001

Fredagen:
Bland det bästa under Bokdagarna var att Barnens Bokdagar var så välbesökt. Aldrig har vi lyckats tidigare att få så många barn att komma till oss. ca 450 besök gjordes i Bamses och sagornas tält och Abellis Magiska Teaterbuss. Hos Åmåls Biblioteks pysseltält var det fullt av ungar som gjorde bokstavsarmband och annat roligt. I Bamsetältet bjöd farmor på köttbullar, kex med honung och hallonsaft. Det var sångstund med farbror Krigge och ute i parken var det tipspromenad. Prenumerationer på Bamsetidningen lottades ut och det var fullt av glädje i dagarna två. Vilket kalas det var!

image003

Kalas var det också inne i Kulturmagasinet! Dvs vi hade boksläpp av Lennart Hagerfors bok Människosonen och alla i publiken, ca 250 personer, fick ett glas med bubbelläsk för att kunna skåla med Lennart och önska lycka till.

Men innan det kalaset var det invigning av Bokdagarna och utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Invigningen gjordes av Carl Forsberg, ordförande i Författarcentrum Väst och ledamot av Kulturnämnden i Västra Götalands Regionen.

Priset delades ut till Torsten Wahlund för hans stora insatser som uppläsare av talböcker.

image005

Den långa raden av besökande författare inleddes av Johanne Hildebrandt. Johanne, som besökt Bokdagarna tidigare, var en av många önskad författare. Hon berättade bl. a om sin nya bok Estrid, den andra boken i hennes andra serie om kvinnorna i Valhalla. Boken kommer ut i höst så det var nästan ett boksläpp på den också.

Ebba Witt-Brattström fyllde hela Kulturmagasinet, vilket var väntat. Ebba kan som få författare trollbinda publiken med sina tankar om feminismen och det var många huvuden som nickade och bekräftade att det hon sa kändes bekant.

Dagen fortsatte med underbara Tove Folkesson. För många en ny bekantskap men en mycket bra sådan. Därefter var det alltså Lennart Hagerfors och sedan Josefin Olevik. Josefin som också fortsatte på kvinnotemat.

Avslutningen på fredagen blev en härlig stund med Hans Rosenfeldt. Han charmade publiken och hela hans timme var fylld av goda skratt. Bättre avslut av första dagen kan man inte få.

 image007image009

Lördagen:
Först på scenen var Mustafa Can som höll en mycket gripande föreläsning om ett av sina besök i krigets Syrien. Publiken var märkbart berörd och det kändes efteråt svårt att gå ut i den svenska sommargrönskan. Det tog en stund innan man frigjorde sig från allt det hemska som Mustafa berättade och visade i ett mycket välgjort bildspel av Magnus Hjalmarson Neideman.

Fortsättningen följde med Inger Edelfeldt också hon har besökt oss tidigare och fick ett kärt välkomnande. Därefter Negar Naseh och Mustafa Can som samtalade om Negars andra bok, De fördrivna, som just kommit ut.

Upp på scenen kom sedan ännu ett kärt återseende; Qaisar Mahmood. Även han med sin andra bok. Bokens titel är Halva Liv och är en mycket tänkvärd berättelse som ger associationer till många situationer i livet. Boken handlar om en far och en son. Ett då och ett nu och tråden som löper mellan dem.

Lördagens avslutning var som ett fyrverkeri! Började med ett samtal mellan Björn Ranelid och Mustafa Can. Fortsatte sedan med att Björn hoppade ner bland publiken och på sitt kända ”Ranelidska” språk roade och fascinerade publiken. Sen var det slut och det var en mycket nöjd publik, som, fullmatad med intryck efter två dagars litterära äventyr och kassar med nyinköpta böcker, nästan stapplade hemåt i den vackra sommarkvällen.

image011

Hans, Anne och Bente. Glada men trötta hittade en perfekt plats att vila på en stund innan allt ska packas ihop och köras bort!

Och allt vårt arbete sedan början av januari var fullbordat. Vi roar oss nu med att läsa alla tack och allt beröm som kommit via sociala medier och mail. Inte så lite beröm har det kommit.

Nu är allt nedmonterat och röda mattan ihoprullad och vi tar lite ledigt ett par veckor.

Nu ska Victor Estby ta över bloggen för att berätta om vårt nästa projekt som heter ”Nya Röster”. Följ det, det är något nytt och spännande och viktigt!