Profilbild
2016-07-27

 Att få ihop alla trådarna – som Anita skrev i slutet av sitt blogginlägg är mitt jobb som koordinator för Bokdagar i Dalsland att se till. Ett fantastiskt roligt och stimulerande uppdrag där graden av insatser från mig går lite upp och ner men där evenemangen ständigt finns i huvudet! Jag tog mig an det här uppdraget i januari 2016 så just i detta nu står de allra första Bokdagarna med mig vid rodret för dörren. Helgen 29-30 juli gäller det att allt flyter och jag får ett kvitto på om jag lyckats eller inte.

I Januari månad samlades vi    i arbetsgruppen för Bokdagar. I den ingår jag och fyra personer till och vi föreslår och diskuterar författare vi vill ska komma till oss. Så tidigt på året är det författare till våra  Nordiska Novelldagar i maj som ska upp på agendan. Själv hade jag dålig koll på genren. Men övriga i gruppen vet bättre och snart har vi en lista på 9 författare vi vill bjuda in till våra 9:e Novelldagar. Inbjudan skickas ut. Svar inväntas och kommer. Ja tack gärna! Tyvärr, är bortrest. Vi kände yippie och vi kände attans också. Listan ändras flera gånger. Men till slut har vi dem alla på plats och våra Nordiska Novelldagar består nu av norska, finska och svenska novellister. Etablerade och färska. Män och kvinnor. Yngre och äldre. Blandningen är viktig.

Nu ska hotellrum och resor bokas. Kulturmagasinet där vi håller till under Novelldagarna likaså, ljud och ljus upphandlas. Årets program och författartexter skrivs, layoutas och trycks. Arbetsgruppen jobbar hårt. Marknadsföringen drar igång. Ut med pressmeddelande till media. Affischering, utskick, reklam, facebookinlägg mm.  Härlig känsla när biljetterna släpps!

Kulturmagasinet och Marinan Åmål_
I väntan på Nordiska Novelldagarna anordnar vi två författarkvällar. En i februari och en i mars. På ett trevligt café här i Åmål får publiken ta del av två författare per kväll. Planeringen för årets Bokdagar som i detta nu ligger nära i tiden börjar planeras. Tillstånd söks. Lokal bokas. Ljud o ljus likaså. Författare diskuteras, bjöds in, tackade ja tackade nej. Nya förslag nya inbjudningar, och sedär! 12 författare klara efter många möten, pust!

BIDprogramflyer2016web Bobby sk+«ter ljud och ljus

I år bestämmer vi oss för att satsa lite extra på Barnens bokdagar. Seriefiguren Bamse fyller 50 år i år så efter kontakt med förlaget bestämmer vi oss för serie- och Bamse tema. Tipspromenad med fina priser och en Bamsemeny bestående av kex med dunderhonung, farmors köttbullar och hallonsaft ska vi bjuda på. Jaga sponsor för detta och fick napp hos en av stans matbutiker. Pyssla och måla ska barnen få göra och en workshop i serietecknandets konst ska de få. Abellis teaterbuss kontaktas och tre föreställningar bokas. Det här kommer att bli bra när det är dags 29-30 juli!

BiD16 Barnens 

Samtidigt fortgår förberedelserna för Novelldagar med fler pressmeddelanden. Invigningstalare och presentatörer bokas. Möten med idrottsföreningen som ska ha caféverksamhet utanför vårt fina Kulturmagasin och möte med bokhandeln som ska sälja författarnas böcker.

Och snart är det den stora dagen. På morgonen körs möbler, blommor, pynt och böcker naturligtvis, många! till lokalen där scenen pyntas och görs fin. Några av författarna är nu på ingång och ska mötas upp eller hämtas vid tåget och köras till hotellet där välkomstkassarna vi packat ligger och väntar. På eftermiddagen invigs Nordiska Novelldagarna – och allt har klaffat så här långt!

På kvällen har vi en middag för författare och inbjudna i vårt Litteraturhus. Maten räcker och drycken likaså. Vi har oerhört trevligt och timmen blev sen. När dag nummer två och ytterligare novellister läst ur sina böcker är publiken nöjd och novellisterna om möjligt än mer nöjda och jag tillsammans med arbetsgruppen känner att ”det här gjorde vi bra”!

AlvaDahll+ñser5990
Vilan efter Novellen blir kort. Arbetet med årets Bokdagar tar vid igen. Räcker elen till teaterbussen, cafét, kassorna, datorer, ljud o ljus? Jag kollar med proffs. Jodå det ska fungera. Tält som ska finnas i parken bokas. Bord, bänkar. Vi fixar ståbord där författarna kan signera sina böcker. Banderoller och vepor gås igenom. Är de hela? Håller de även i år? Lite nytt beställs och jag bokar skyliften. De ska sitta högt upp och pryda Kulturmagasin och Litteraturhus. Presenter som författarna ska få efter sina framträdanden fixas. Volontärer kontaktas, kan de vara med i år igen? Det kan de flesta men några nya tillfrågas. Volontärerna säljer biljetter, står i insläpp/utsläpp, svarar på frågor, bemannar barntältet, säljer begagnade böcker vid vårt bokbord. Finns till hands. Alla ska ha t-shirts så det tydligt syns vilka vi är som jobbar med Bokdagarna. Fler måste beställas. Måste också prata med restaurangerna i stan, förbereda dem på många besökare. Fixa lunchkuponger och planera författarmiddag med inbjudna gäster. Var ska vi äta och vad?

Lars & Gunilla Gustavsson Bokbordet
Det ser lite tomt ut utanför vårt litteraturhus. Vi vill ha en bänk och lite blommor där. Kontaktar kommunen om detta. Koden till toaletterna vid gästhamnen måste jag ta reda på. Tur för gästerna att jag inte glömt det! Ska ge mig av och inhandla kritor, papper, målarböcker, plastmappar och annat ganska snart. Banden som besökarna får i entrén ska fixas och reservationsskyltar för den som vill behålla sin sittplats ska skrivas ut. Telefonen ringer, det är ännu en författare som vill komma och sälja sina böcker i parken utanför Kulturmagasinet. Hen är välkommen! Ta bara med eget bord.

Samtidigt som våra Bokdagar pågår är det loppis i parken. Det är det varje lördag under sommaren. Vi träffas för att ”dela upp” parken så alla får plats och blir nöjda. Loppis är ett trevligt inslag att ha med i utkanten. Har ett möte med Biblioteket som också kommer att finnas på plats med utlåning av böcker och med barnaktiviteter.

Anita K Alexanderson
Jag träffar Anita – mamma till Bokdagarna – med jämna mellanrum. Vi stämmer av – vad är gjort, och vad är kvar att göra? Det är tur jag har tillgång till Anita! Det är mycket att hålla i skallen och på papper och lätt att något glöms bort. Just nu känns det i alla fall som att allt är i fas! Men innan jag ropar hej ska jag packa nya välkomstkassar till nya författare, försöka hinna läsa lite och ladda för fantastiska Bokdagar i Dalsland!

Text Bente Hjelm

Bilder Åsa Carlsson