Profilbild
2015-07-08

“Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ’normalt’ och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.”

Det finns många normer i vårt samhälle. De största normerna är binära kön som är föreställningen om att vi kategoriseras i antingen män eller kvinnor utefter specifika mallar för de olika könsrollerna. Även heteronormen är en av de största normerna, som normaliserar att alla attraheras av motsatta könet. Men det finns också normer om klass. Normer om kvalitét, som är en norm som ofta tas upp i de litterära vardagsrummen där böcker ofta utsätts för en slags kvalitétskontroll. Det finns också vithetsnormer. Normer om vad som är litteratur “för tjejer” och litteratur “för killar”.

Men alla passer inte in i dessa normer. I våras, som exempel, så fick jag en fråga om boktips på biblioteket, och det var riktigt jäkla klurigt. För killen, runt sexton år gammal, ville inte ha mord, spänning eller action. Ingen fantastik. Han ville ha vardag som handlade om killar. Om deras känslor. Han ville känna igen sig, och tyckte att de böckerna var så otroligt svåra att hitta. Så vi fick hjälpas åt.

Han kände sig alltså inte sedd i den litteratur som var norm för killar att gilla. Det här händer ofta, men om vi inte sätter på oss de normkritiska glasögonen kommer vi aldrig att se det. För det handlar om representation. Alla vill se sig representerade för att känna sig som en del av samhället. Det är här det blir problematiskt. För ett stort problem i litteraturen i Sverige, och framför allt inom ungdomslitteraturen, är representationen av annat än vita hudfärger och västerländska kulturer.

Jag tanker lämna det här inlägget nu, genom att hänvisa till en kortare artikel som berättar om projektet “We need diverse books”, där tonåringar berättar om varför det behövs böcker utanför normen.

I nästa inlägg, som blir det sista, kommer jag berätta lite om vad som praktiskt kan göras i biblioteket för att arbeta normkritiskt.
Citatet kommer härifrån:  http://www.jamstall.nu/fakta/normkritik/