Profilbild
2015-04-08

VictoriaLagerkvist_bild_Invigningskvällen BIB15 warsan shire

Mödrar, döttrar, systrar. I Warsan Shires ord blottas kroppen, kärleken, kriget. Kan vi prata om dikterna i Lära min mor att föda? Kan vi göra det snarast?

Ibland tror jag att det är poesin som ska rädda mig. I mikroskopiska ögonblick tillåter jag mig känna att poesin räddar världen. Min värld en stund. Warsan Shires dikter är den där räddningen för mig just nu. Lära min mor föda är i min hand om dagarna. Däri finns rader som jag slår upp sent på kvällarna när ljuset för längesen är släckt. Dikten I kärlek och krig är en två rader lång subtil käftsmäll som jag läser om och om igen.

Till min dotter vill jag säga, / ’när männen kommer, sätt eld på dig själv’.

Det ger såklart en svag susning av magont. Men däri, i de där brutalt ärliga bilderna Shire målar fram om kvinnor, ensamhet, hemlängtan och flykt finns också en slags tröst. Något varmt som rinner genom den råa verkligheten som avspeglar sig.

Jag tänker att de viktigaste dikterna är just de som känns men samtidigt inte överger en. Och när dikten blir till en kroppslig upplevelse omvandlas också något inombords hos mig som läsare.

Lära min mor att föda tar sig an hur det är att vara mellan världar. En slags försoning och kartläggning av en identitet som inte har en geografisk plats utan många. Ett mellanförskap. Warsan Shire samlar genom orden ihop berättelser om sina trauman, och sätter ord på uppbrott jag aldrig behövt uppleva. Berättelserna kräver av mig att bli lyssnade på. Språket kräver att få ta plats.

Jag rev sönder och åt mitt pass på ett flygplatshotell. Jag är svullen av språk jag inte har råd att glömma.

Nej, det behövs inte alltid så många ord. En diktrad tar en ganska långt för att synliggöra en världs skevhet.

Warsan Shire är brittisk poet och spoken word-artist, född i Kenya 1988 av somaliska föräldrar och för närvarande bosatt i San Francisco. Debutdiktboken Lära min mor föda är översatt till svenska av Jakob Kaae.

Victoria Lagerkvist, bibliotekarie Alby bibliotek & projektsamordnare Botkyrka Internationella Bokmässa 2015.

Botkyrka Internationella Bokmässa 23-25 april 2015 har tema Mellan flykt och förvandling.