Profilbild
2015-03-12

Hej kära bokcirklar.se-läsare!

Det här är min fjärde dag här på gästbloggen och efter tre förhållandevis lättsamma inlägg tänker jag att det är dags att vi pratar allvar. Mer specifikt vill jag prata om hur det är att skriva om rasister.

I tisdags var jag i Göteborg och träffade unga, lovande filmare. Jag var där för att berätta om min senaste teveserie, Blå ögon. För de av er som inte har sett den så var det en politisk thriller om främlingsfientlighet som sändes i tio delar på SVT i vintras. Tittarna var många, liksom anmälningarna till granskningsnämnden. Protesterna kunde delas in i två kategorier – dels de som tyckte att det fiktiva högerpopulistiska partiet Trygghetspartiet var en vänstervriden nidbild av Sverigedemokraterna, dels de som tyckte att den påstådda nidbilden inte var tillräckligt nidig. Att deltagarna på seminariet i Göteborg inte tillhörde den första kategorin överraskar väl knappast. Efter några försiktigt artiga inledande spörsmål frågade en kvinna det alla i rummet ville ha svar på: Var du aldrig orolig för att du gick rasisternas ärenden när du valde att skildra dem som människor?

Det ärliga svaret på den frågan är att jag var livrädd. Skrivandet av Blå ögon gav upphov till många sömnlösa nätter, panikångestattacker och långa samtal med vänner och medkreatörer. Efter mycket tvekande och tvivlande kom jag fram till följande:

1. Jag tror på alla människors lika värde. Det betyder att jag tror att alla människor har ett värde. Alla. Även rasister. Om jag avhumaniserar karaktärerna med rasistiska åsikter godtar jag en problemformulering som inte kan föra något gott med sig. Inget tjänar rasisternas mål mer än ett upptrissat, polariserat debattklimat där allting definieras i en vi/dom-dikotomi.

2. Jag tror att de flesta i Sverige håller med om alla människors lika värde. Det är en sådan självklarhet för oss att vi inte vill se den negativa utvecklingen. Vi blundar. Med Blå ögon ville jag hålla upp en spegel för verkligheten, men om jag då förvanskade bilden i spegeln för att plocka billiga poänger hade den blivit lättare att värja sig emot. Jag ville inte ge tittaren den möjligheten.

3. Om vi ska komma bort från vi/dom-tänket måste vi lära oss att hålla två tankar i huvudet samtidigt. En person kan vara rasist och samtidigt vara en bra mamma. En nazist kan vara en omtyckt komvuxlärare. Att det bara är dumma människor som gör dumma saker är en trösterik saga som får oss att må lite bättre, men den hindrar oss från att se faran. Och värst av allt: Så länge vi tror på myten om den lättidentifierade ondskan behöver vi aldrig ifrågasätta oss själva eller våra vänner och släktingar. För vi är ju bra människor, eller hur?

Summan av 1 och 2 och 3 blir ett “nej”. Nej, jag tror inte att man går rasisternas ärenden genom att skildra dem som människor. Jag tror inte ens att man kan skildra dem på något annat sätt.

Tack för idag. Vi hörs imorgon igen. /Alex