JAG bodde en gång i ett studentrum som var till brädden fyllt med böcker. Jag bodde där under tre år. Jag levde ett liv i stämningar och idéer. Jag tyckte om utsikten från mitt rums enda fönster. Jag köpte många böcker. Jag köpte böcker flera gånger i veckan. Jag hade hittat en affär där böckerna var billiga. Den hade öppet två gånger i veckan. Dessutom lånade jag böcker minst en gång i veckan. Jag lånade många böcker åt gången. Jag omgav mig med böcker. Jag ville omge mig med böcker. Jag vet varför jag ville det. Rummets enda bokhylla blev snabbt överbelamrad. Jag började stapla böckerna i väldiga travar som reste sig ända upp till taket. (Och det var väldigt högt i tak.) En gång störtade några av travarna ner över mig. Jag satt fast under dem. Jag kom inte loss. Jag minns inte hur jag slapp ur den knipan. Jag lämnade studentrummet. Jag flyttade in i ett annat rum. Jag kunde inte ta med mig alla böcker. Jag kunde bara ta med mig några stycken. Jag lät magasinera resten av dem. Jag bor nu i ett annat rum, men böckerna är fortfarande magasinerade. Jag betalar en avgift varje månad för att få ha dem magasinerade. Jag vet inte vad som kommer att bli av dem. Jag äger inte längre någon bokhylla. Jag skulle gärna äga en bokhylla igen. Jag skulle vilja bo i ett stort rum. Jag köper inte längre böcker så ofta. Jag är inte längre omgiven av böcker. Jag brukade låna tiotals böcker åt gången. Jag lånar nu bara en åt gången. Jag har lärt att behärska mig. Jag köpte tidigare böcker utan att göra något egentligt urval. Jag ägnar mig numera endast åt genomtänkta inköp. (Nå, nästan åtminstone.) Jag försöker bygga upp ett fysiskt bibliotek av böcker som jag vill ha nära mig. Jag har gjort en lista. Listan är lång. Med jämna mellanrum tillkommer nya titlar på listan. Jag besöker ofta Bokbörsen. Jag tycker om att få hem de i brunt papper omsorgsfullt inslagna böckerna. Jag fick hem en bok i går. Det var William Faulkners roman De vilda palmerna. ”Avs: Tomelilla Antikvariat, C/O G Petterson, Björkvägen 23A, 541 36, Skövde.” Jag tycker att dessa små bokpaket skänker mitt liv viss skönhet.