Profilbild
2014-09-21

Under veckorna kring bokmässan uppmärksammar vi årets tema Brasilien tillsammans med författaren och översättaren Ulla M. Gabrielsson och kompositören, musikern och författaren Gui Mallon. 

ulla_m_rundUlla M. Gabrielsson (som konstnär i England: Ursula May) har gett ut 14 böcker som illustratör, översättare och författare. Hon har studerat  litteratur, måleri och musik i Sverige och Brasilien. I flera år var hon bosatt  i miljonstaden Belo Horizonte i det inre av Brasilien och sedan flyttade hon till en by i Rio de Janeiros bergstrakter. I Sverige har hon bott i Risveden och i Lerum. Nu delar hon sin tid mellan Göteborg och Cambridge, men bor fördenskull inte på Nordsjön. Sedan 1999 har Ulla översatt  den brasilianske författaren Ferreira Gullars böcker till svenska. Den femte boken “Eldspår”, som är hans självbiografi, ska publiceras i december. Gullars essäer om den samtida konsten vägar och irrvägar “Argumentation för att konsten inte ska dö”  lanseras under Bok & Bibliotek 2014.Ulla har översatt “Valkyriorna” av Paulo Coelho, “Diamanten i den inre natten” en roman av Moacyr Scliar och tolkat konstnären AHAES dikter. Hon har illustrerat Rainer Maria Rilkes poesi i “Das Stunden-Buch” (Timmarnas bok) och Ferreira Gullars “Någonstans i ingenstans”.  Hon har också skrivit och illustrerat sin egen “Liten & svart ö” (2010).

Hon har översatt och formgivit “Samtida dramatik från Brasilien”, med fyra pjäser, som ges ut av Brasiliens utrikesministerium och Brasiliens ambassad i Stockholm och lanseras på Bokmässan. Se alla program Ulla medverkar i på Bok & bibliotek: http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-medverkande/?person=106234 Ulla Gabrielsson skriver gästbloggen med Gui Mallon. De driver tillsammans bokförlaget Diadorim Arts som ger ut böcker från Brasilien. www.diadorim.se

gui_mallon_rundGui Mallon är musiker, författare och kompositör. Gui föddes i Rio de Janeiro och studerade där bland annat komposition och musikteori. Han har sedan bott i både New York och Madrid innan han flyttade till Sverige 1992. Gui komponerar främst för trio med klassisk gitarr, bas och ett soloinstrument, exempelvis flöjt eller fiol. Gui själv spelar klassisk gitarr och har med Gui Mallon Ensemble spelat på jazzfestivalen i Montreux. Han har också gett ut flera barnböcker och boken Kompositioner med kompositioner och texter. Förutom musik och böcker har han även skrivit filmmusik och gjort videoverk. Han medverkade i utställningen Sverige Omskapat på Göteborgs konsthall.
Gui leder ett seminarium på Internationella Torget den 25 sept kl 14.20 om Cultura Viva, ett kulturstöd som syftar till att sprida böcker, musik och konst till alla samhällsgrupper, oavsett inkomst. Se alla program Gui medverkar i på Bok & bibliotek: http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-medverkande/?person=108484