Jag nämnde Erik Beckman häromdagen… Två reaktioner: en alldeles naturlig: “Jag håller med dig, han är i högsta grad närvarande”; och en annan, av en ung tidigare elev: “Aldrig hört talas om. Tipsa om nåt bra.”

Jag kommer ihåg ett möte i slutet av 80-talet vid ett amerikanskt universitet, när jag förde USA:s Erik Beckman, den säregne Robert Francis, på tal. En yngre lärare sa sig aldrig ha hört talas om honom, trots att läraren själv var amerikansk poet; det var som om jag hade hittat på honom! Jag förklarade förvånad vem Francis var. Och denna novembermorgon slår det mig att Robert Francis, död sedan 1987, förmodligen också kunde sorteras in under rubriken ‘bortglömda’. Hans författarskap är mycket säreget – precis som Beckmans. Men alla sådana där jämförelser är grannlaga. Jag vet att det jag själv skrivit ibland beskrivs som påverkat av X eller Y. Ibland har jag inte ens läst denne X eller denna Y. Man skall vara försiktig med sådana där ‘familjeband’.

När en av eleverna vid det amerikanska universitet den där gången frågade mig hur man stavade till Dickinson, efter det att jag, utantill, citerat några av hennes makalösa dikter, sa jag, häpet: “Men snälla du, Emily Dickinson känner du väl till?” Men trots att det rörde sig om en klass i Contemporary American Literature, var Emily Dickinson okänd för den unga studenten. Då kom jag att tänka på Robert Francis och hämtade en av hans böcker från det magnifika biblioteket. Jag sa att vi alla står i något slags förhållande till dem som varit före oss. De påverkar oss eller påverkar oss inte, men det vi skriver görs mot en bakgrund av det redan skrivna. “Här har vi nu Robert Francis, som redogör för sitt förhållande till Emily Dickinson”, sa jag och läste (här i snabböversättning) hans prosadikt ‘Emily and I’. Och när jag nu skriver denna blogg slår det mig att den texten hade kunnat vara skriven av – Erik Beckman.

     EMILY OCH JAG

Det år då Emily Dickinson föddes (1830) var min farfar Daniel en kraftfull ung man på tjugo som just det året seglade från Irland till Amerika. När Emily fyllde femton påbörjade Daniel sina studier vid Harvards medicinska fakultet och avlade examen två senare. När Daniel 1867 dog efter tjugo arbetssamma år som provinsialläkare i Nova Scotia var Emily, eller hade nyss varit, på höjden av sin skaparförmåga och min far var ett år gammal. När Emily dog 1886 var min far en kraftfull ung man på tjugo år och femton år senare föddes jag.