Profilbild
2013-08-07

Mitt liv som folkbibliotekarie (det här resonemanget rör fortsättningsvis folkbibliotek) innehåller inte särskilt många obegripligheter, men en sak funderar jag ofta över, och det är skönlitteraturens status och position. Jag omges ständigt av folkbibliotekarier som älskar och brinner för skönlitteratur och läsning. Extremt kunniga och engagerade kollegor allihop! De flesta jag pratat med har sökt sig till yrket just på grund av sitt stora intresse för skönlitteratur.

Ändå har jag aldrig hört någon av dessa personer påpeka att det skulle vara viktigt för mig, som folkbibliotekarie, att underhålla min litteraturkännedom. Att läsa böcker, helt enkelt. Aldrig har någon – i samband med anställning, introduktion eller senare – sagt något i stil med: ”Ja, Claes, i det här jobbet kommer du att få väldigt många frågor om böcker och därför är det bra om du ägnar några timmar i veckan av din arbetstid åt att läsa”. Har aldrig hänt. Hedersord.

Har då inte bibliotekarierna koll på sina böcker? Jorå, oftast väldigt bra, ibland helt magiskt bra. Men vi har inte nödvändigtvis koll, och precis där börjar det faktiskt stinka gammal maläten magasinslitteratur. Enligt min erfarenhet är folkbiblioteken väldigt måna om att alla andra läser, men inte alls särskilt intresserade av om personalen läser. Inte skönlitteratur i alla fall, såvida det inte stundar ett bokprat där läsningens nytta liksom kan bevisas.

Annars förväntas vi – ingen säger det, men alla vet om det – sköta vår läsning utanför jobbet, obetalt. Anledningen till att vi folkbibliotekarier kan så mycket om skönlitteratur har därför minst lika mycket med vår fritid att göra som med vår arbetstid. Men jag skyller inte på någon här, utan konstaterar bara att vår läsning tas för given, på ett märkligt och lite oroväckande sätt. Fast kanske är det inte så konstigt.

I mitt fall började dissen av skönlitteraturen redan under bibliotekarieutbildningen. På den tjusiga masterutbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap ägnades inte skönlitteraturen något intresse alls. Jag hade förvisso läst kursplanen och förväntade mig kanske inte klassikerhögläsning i grupp. Men det var mer skönlitteratur say what!? som gällde. Den fanns inte ens på kartan.

Vi skulle bli generalister (som tydligen vet lite om allt utom skönlitteratur) och informationsexperter (som vet allt om hur man HITTAR skönlitteratur, men ingenting om det som faktiskt står däri) till varje pris. Informationsvetenskapen regerade och vi litteraturintresserade framtida bibliotekarier fick gråta oss till sömns.

Istället ägnades mycket möda åt att snickra hemsidor, vilket skulle ha passat alldeles utmärkt för exempelvis min bror, som driver en reklambyrå. Men för oss bibliotekarier? Nja, visst ANVÄNDER vi både hemsidor, bloggar, twitter och facebook, men det betyder ju inte att det är vi som har skapat dessa hemsidor, bloggar, twitter och facebook. Precis som att vi bibliotekarier använder skönlitteraturen, inte skriver den.

Nu blev det nog bra för oss folkbibliotekarier ändå, eftersom många hade studerat litteraturvetenskap tidigare och/eller hade läsning som ett stort fritidsintresse. Men även i skolan togs skönlitteraturen och läsningen för given, som någonting man redan borde kunna eller se till att lära sig någon annanstans. Typ hemma.

I mina ögon är skönlitteraturen för en folkbibliotekarie vad bollen är för en fotbollsspelare. Trots detta fick jag inte röra bollen en enda gång under min tvååriga utbildning.

Man kan ju tappa bollkänslan för mindre. Fråga mig, jag är fotbollstränare.

PS. Just som jag är färdig med den här texten kommer en av mina chefer, lägger en bok på mitt bord, uppmanar mig att läsa den och avslutar med orden: ”Vi måste ju faktiskt ha fyra timmars lästid i veckan, minst.” Så kan det gå. Plötsligt ser jag ljuset. DS.

 

Här på bokcirklar finns det ju massor av biblioteksfolk. Hur ser era erfarenheter ut från skola och arbetsliv? Får ni läsa på jobbet? Är det ens viktigt att läsa mycket som folkbibliotekarie? Behöver vi ha koll på skönlitteraturen?

 

Till sist…

… har jag redan glömt bort semestern. Hallå ekorrhjulet! I’m back!

… är den ju alldeles briljant, Jesper Huors radiodokumentär “Bibliotekarien”, som just nu frontas i P1.

… fyller jag år den 12 augusti. Gåvor kan skickas till Sätra bibliotek och storartade gratulationshälsningar kan med fördel skrivas på vår facebook-sida. Gilla oss gärna!