Hej. Jag heter Susanna Lundin och är nybliven författare. Min debutbok Hindenburg kom ut i Augusti och nu skriver jag på nånting om en val, en ö och en uppsättning skallrande tänder som man drar upp med en liten nyckel. Jag minns att min tandläkare Håkan som jag hade som barn brukade visa en sådan leksak, troligtvis för att lätta lite på den tryckta stämning som ofta infann sig inför ett tandläkarbesök. Tyvärr blev resultatet kontraproduktivt. Det gav dåliga konnotationer att se den skallrande munnen så sorglöst dansa omkring på bordet. Den borde inte haft en egen vilja. På nåt sätt påminde den om en insekt utan huvud som oberäkneligt och hjärnlöst rycker från sida till sida. Jag målade också ett porträtt av Håkan med långa strålar ut från hans skinande flint och gav till honom, men det får vara en annan historia.

Nåväl. Den skallrande munnen är en bra bild även när det gäller skrivande för mig. Att den rör sig handlöst och måste ständigt fångas in. När den rusar över bordet är det lätt hänt att den faller över kanten, så man måste passa den noggrant. När jag skrev Hindenburg var det mer en mekanisk hund som långsamt stapplade fram i timtal, spände sig i hela kroppen för att sedan göra enda volt i luften. Sedan masa sig vidare igen. Ofta med dåliga batterier. Ofta stannade hunden upp i sin kramp och volten uteblev.

Men den här gången är det mer en hetsig mun som det kommer ord ur. Eller om det är trollformler. Som jag försöker tyda.