Profilbild
2009-11-01

Jag heter Emma Ångström och i augusti i år släpptes min debutroman ”Och allt är förvridet”. När mitt förlag (Alfabeta) ringde och sa att de ville ge ut min bok var det en dröm som gick i uppfyllelse. Och jag var inte ensam om att ha sådana drömmar. Bokcirklar är ju ett forum för läsande människor, men folk som läser mycket drömmer ofta om att själva få ge ut en bok.
    Min debutantkollega Augustin Erba har bloggat här på Bokcirklar om sin roman Ensamhetens broar och temat vänskap. Jag vill ta den stafettpinnen vidare. Med utgångspunkt från ”Och allt är förvridet” tänkte jag att vi kunde passa på att prata om skrivande och läsande. För varje blogginlägg presenterar jag ett nytt litterärt tema eller en ny utgångspunkt för skrivande. ”Och allt är förvridet” har många teman, men eftersom vi har hela november på oss hinner vi nog med dem allihop!

Men först – lite om boken:
När jag tittar på dem så här ser det fridfullt ut.
Jag glömmer nästan att jag älskar henne.
Jag glömmer nästan att jag hatar honom. Jag ser dem som vilket lyckligt par som helst, och kanske stannar jag kvar bara för att ta del av den bilden. Den där oförstörda världen som utspelar sig bakom en glasruta, blank och renslipad, tyst som i en stumfilm.

    Dold av buskarna sitter Erik utanför sin gamla lägenhet och bevakar Mina, kvinnan som lämnade honom för den man som Erik själv anlitade för att sätta hennes kärlek på prov.
    Förlamad av kärlek försöker Erik ordna en ny tillvaro och sluta drömma om Mina. Men inte bara Erik har svårt att släppa taget om det förflutna.

”Och allt är förvridet” har beskrivits som en spänningsroman, men för mig handlar den mest om relationer. Boken kan läsas som en underhållningsroman, men det finns flera dimensioner. Ingenting är som det först verkar vara. Allt är förvridet, förvirrat, förskjutet. Långsamt förskjuts sympatierna för bokens huvudkaraktärer, och det har jag varit mest intresserad av att undersöka. Är vårt första intryck av en människa verkligen att lita på? Vad är det som bubblar under ytan?
    ”Och allt är förvridet” handlar om hämnd, svartsjuka och maktspelet som obemärkt kan smyga sig in i ett destruktivt förhållande. Det kan finnas maktförskjutningar som är så subtila att man knappt märker dem. Vem har övertaget i ett förhållande? Fysiskt, emotionellt, intellektuellt, sexuellt? Vem är passiv och aktiv? Vem är beroende av vem? Varför dras vi till människor som vi vet inte är bra för oss? Och varför får snälla killar inga snygga tjejer?
    Det finns alltså flera parallella teman i boken. Den handlar om hur människor i en relation kan förstöra varandra. Den handlar om var gränsen för vad som är okej egentligen går, hur en ”grabbig” lite skämtsam jargong som är socialt accepterad plötsligt kan slå över och bli ett övergrepp. Jag har fått höra att ”Och allt är förvridet” är det mest feministiska som skrivits på tio år, men att det kommer att ta tio år för folk att förstå det. Kanske ligger det för nära i tiden. De små maktförskjutningarna som beskrivs i boken kanske är så självklara för oss idag att vi är blinda för dem. I ”Och allt är förvridet” har jag försökt att beskriva hur lätt det är att förstöra något fint, och hur omedveten man själv kan vara om sina handlingar.

Så! Vi har flera teman att diskutera! I ”Och allt är förvridet” finns följande:
1. Olycklig kärlek
2. Svartsjuka
3. Hämnd
4. Jämställdhet
5. Triangeldrama
6. Stalking
7. Makt
8. Sex
9. Kvinnor/män
10. Destruktiva relationer

Under hela november kommer jag att presentera ett tema åt gången och publicera ett kort stycke ur ”Och allt är förvridet” som beskriver känslorna eller företeelsen. Samtidigt passar vi på att diskutera skrivprocessen. Jag hoppas att ni vill bidra med era egna texter på temat och berätta vad ni själva behöver för att kunna skriva. Era texter eller funderingar kan ni maila till mig på emma@emmaangstrom.se eller skriva in som kommentar på blogginlägget.

Om du vill veta mer om mig kan du besöka www.emmaangstrom.se eller läsa min blogg på www.emmaangstrom.tumblr.com.
Och om du har frågor eller funderingar får du hemskt gärna maila mig på emma@emmaangstrom.se

Imorgon kör vi igång!