När min svärmor hade läst ”Och allt är förvridet” ringde hon till mig och sa:
”Åh, den var så spännande! Men jag gillade andra halvan bäst. Det var alldeles för mycket sex i början.” (Det här är alltså en kvinna som tittar på vartenda avsnitt av Sex and the City…) Min farfars fru var också lite oroad och ville veta om ”det är så här unga människor har sex idag”.
    Men nej. Självklart inte. Sexscenerna i boken är ganska detaljerade på vissa ställen, men de finns där för att visa på ett personlighetsdrag hos Erik. Han utsätter sina flickvänner för övergrepp utan att själv vara medveten om det. På något sätt har hans bild av sexualitet blivit snedvriden, och han använder sex som ett maktredskap.
    En manlig recensent skrev att ”det alltid är kul att läsa om lite ångestladdat sex”. Det får mig att tänka att recensenten har fler likheter med huvudpersonen Erik än vad han själv förstår…
    Eriks och Minas förhållande målas upp ur Eriks perspektiv och samtidigt får läsaren följa hans nya relation med Jenny. Hans ibland omedvetet sadistiska tendenser mot Jenny låter oss förstå att han har behandlat Mina på ett liknande sätt. Eriks totala oförmåga att se saker ur Minas perspektiv avslöjar att han kan ha gjort saker med Mina som han inte själv förstår vidden av. Var går gränsen för våldtäkt?

”Jag lutar mig fram över henne, knäpper upp översta knappen i skjortan.
Hon knäpper den igen, ger mig en sådan där blick, bestämd, men jag tar en bild till på hennes bröst genom skjortan och sedan knäpper jag upp den helt. Jag fotar. Hon håller ihop skjortan över kroppen, men det blir bara ännu sexigare, jag är riktigt upphetsad nu.
– Ta av dig den, säger jag och tar en bild. Jenny tvekar.
– Kom igen nu, ta av dig den.
Jenny drar av sig skjortan. Hon är naken under förutom ett par svarta trosor. Jag tar några bilder, säger:
– Ta på dig själv.
Jenny kryper ihop i soffan. Hon ser osäker ut, nästan som en liten flicka och jag sträcker mig fram, drar ner trosorna på henne, fotar. Jag kommer riktigt nära och ljuset är bra, jag får med hela fittan på henne. Hon lägger handen över och jag tar en bild till.
    Jag har stånd nu, tar av mig kalsongerna och tränger in i henne. Jag ser att hon ligger obekvämt men det går fort, jag kommer nästan på en gång.
    Hon lägger sig med ryggen mot mig och jag lägger en hand över hennes midja. Jag är på väg att somna. Klockan är bara tre på eftermiddagen men jag är helt slut i kroppen, jag känner hur rummet glider iväg. Jenny rör på sig och jag vaknar till, jag känner hur hennes kropp liksom studsar som när man skrattar men jag hör ingenting.
– Gråter du, Jenny, säger jag och kramar om henne bakifrån.
Hon svarar inte och jag lägger mig närmare, stryker handen över nacken på henne, viskar:
– Såja, såja.”

Hur förhåller du dig till att skriva eller läsa om sex? Kommentarer lämnas i fältet nedan…