”Och allt är förvridet” har kallats för en psykologisk relationsthriller. Erik kan inte släppa Mina och bevakar henne genom fönstret till lägenheten där han en gång själv bodde. Han stalkar henne, men situationen är unik eftersom Mina själv uppmuntrar Erik genom att skriva vykort till honom. Breven är laddade med hat och avsky, men ibland skymtar en ömhet som Erik uppskattar. Vykorten blir också en sista kommunikationskanal och visar på Minas ovilja att släppa Erik helt.
Erik uppfattar Minas nya sambo Rickard som farlig och försöker skydda henne från honom. Men som läsare blir man osäker. Är det egentligen Erik som är farlig? Hur långt kan han gå för att få Mina tillbaka? Hotet hänger över dem, och över läsaren.

”Jag hinner precis ducka innan fönstret slås ut över mig. Mina håller handen runt fönstervredet och för fönstret fram och tillbaka för att vädra ordentligt. När hon är klar låter hon fönstret stå på glänt.
    Jag ställer mig på knäna och tittar in. Mina sjunger därinne, Can’t buy me love nynnar hon på, och jag ser hur hon ställer sig vid spisen. Jag hör ett svagt väsande när hon sätter på gasen, det rispar till när hon får eld på tändstickan och för in den under kastrullen. Jag hör hur flaskorna slår emot varandra när hon öppnar kylskåpsdörren, ser hur hon tar fram en skärbräda och kniv från skåpen och lådorna. Hon lagar mat, jag är förvånad. Hon hackar morötter, kniven slår hårt mot träet. Hon spänner sina läppar. Kylskåpet öppnas igen. Jag hör hur smöret fräser när det landar i pannan och sedan, hur det tystnar.
    Mina sjunger inte längre. Hon hackar och skär, skramlar med kastruller och spolar kallt vatten. Det är knappt att hon märker att Rickard kommer hem, hon hör nog bara hur det smäller i dörren. Han nästan ramlar in, det mörka håret är rufsigt och han slänger av sig skorna i hallen. Jag hör att Mina ropar hej och jag ser att hon inte tittar upp, att hon är för koncentrerad på den röda paprikan som färgar plastskärbrädan med sin saft. Om hon hade tittat upp, bara för en sekund, hade hon sett vad jag ser. Hon hade sett hur Rickards händer är fläckiga av rödbrunt blod. Hon hade sett hans blick, det där nervöst stirriga, och hon hade sett hur han skyndar in på toaletten, stänger dörren med armbågen för att inte fläcka ner handtaget. Hon hade förstått vad han gör därinne på toaletten, att han tvättar sig ren.
    Men hon tittar inte, hon hackar och skär, och när Rickard kommer ut fem minuter senare har han kammat håret och bytt tröja. Om hon hade tänkt till hade hon reagerat på att han, helt på eget initiativ, knyter ihop soppåsen i köket innan han pussar henne på kinden på vägen ut. Och hon hade funderat över vad han tar med sig från badrummet, hon hade undrat varför han slänger handdukarna som nästan var nya och hon hade frågat varför de färgats röda.
    Men Mina fräser morötter och paprika i wokpannan, hon tar fram riset ur skafferiet, nu kokar vattnet.”

När jag har varit ute och pratat om ”Och allt är förvridet” har jag träffat många kvinnor som utsatts för stalkare. Och idag är det lättare än någonsin att förfölja någon. På internet kan vem som helst ta reda på vilka jag umgås med och vad jag gör. Har du egna erfarenheter? Har du läst något bra om ämnet? Eller har du kanske skrivit något själv? Lämna som vanligt kommentarer nedan…