Temat hämnd är centralt i ”Och allt är förvridet”. Mina hämnas Eriks eventuella våldtäkt genom att vara brutalt otrogen och lämna Erik för en annan. Erik kanske hämnas Minas otrohet genom att förfölja henne. Och i slutet, som jag självklart inte tänker avslöja här, utsätts Erik för den ultimata hämnden. Cirkeln är sluten. Men små hämndaktioner finns såklart överallt. Här berättar Eriks kompis Elin om hur hon blev dumpad av sin kille:

”– Det var vansinnigt förnedrande. Jag frågade vem hon var, han sa att det var någon på jobbet. De hade träffats i månader, han sa att hon tyckte synd om mig. Men det värsta av allt var att han inte bad om ursäkt. Det var helt naturligt att bara byta flickvän hux flux. Han bara satt där, och vet du vad han sa? Han sa: hon är helt underbar. Han berättade för mig om hur fantastisk hon var, att hon hade allt han begärde av en kvinna, att hon var mycket mer än vad jag någonsin skulle kunna bli. Jag kastade ut honom och han flyttade förstås in hos henne. Jag klippte sönder hans kläder, alla kostymer och skjortor, innan jag noggrant packade ner dem i väskor som jag budade över.
– Har du kommit över honom då?
Jag har ätit upp, Elin har kvar nästan all mat på sin tallrik.
– Klart som fan att jag har.
Jag lägger besticken åt sidan, hämtar kaffe i två koppar och ställer en framför Elin, hon tittar inte på den.
– Vad ska du göra nu då, säger jag och bränner mig på läpparna när jag dricker. Jag blåser innan jag tar nästa klunk. Elin säger:
– Jag ska hämnas såklart. Jag ska köpa två bruna möss och släppa ner i deras brevinkast när han är borta på semester med den där slynan. Det kommer att vara rena rama cirkusen när de kommer hem.”

Har du blivit utsatt eller utsatt någon annan för en riktigt lyckad hämnd? Eller tycker du att det är större att glömma och förlåta? Har du skrivit något om det? Lämna som vanligt kommentarer och texter nedan.