Guide till

Bok­cirklar.se

Välkommen till Bokcirklar.se! Här finns information om hur du kommer igång med ditt cirklande.

Steg 1: registrera dig

Använd länken Registrera dig under Snabblänkar till höger och fyll i dina uppgifter i formuläret.

Under ”Kontodetaljer” finns ”Inloggningsnamn (obligatoriskt)”. Detta är det namn du senare kommer att använda när du loggar in. Det är också ditt @namn, om någon nämner eller vill komma i kontakt med dig. (Om du särskriver användarnamnet läggs ett bindestreck till, förnamn-efternamn).
Under ”Profildetaljer” finns ”Namn (obligatoriskt: kan vara ditt riktiga namn)”. Detta namn visas också på din användarsida. Du kan välja att ha både för- och efternamn eller valfritt smeknamn.

Steg 2: lägg upp profilbild

När registreringen är klar är det dags att lägga till en profilbild. Det gör du genom att gå till Min sida (länk i övre högra hörnet) och sedan klicka på ”Inställningar”. Klicka på ”Redigera profil” och sedan på ”Byt profilbild”. Ladda upp en bild – nu är det bara att cirkla loss!

Mer information

Vill du gå med i en bokcirkel?

Klicka på ”Alla bokcirklar” i menyn till höger på den här sidan så hittar du de olika aktiva cirklarna. Det går också bra att läsa diskussioner i gamla bokcirklar som inte är aktiva längre (om de är offentliga) – vi vill tipsa om att de gamla diskussionerna ibland kan vara väldigt intressanta.

Starta en egen bokcirkel
Gå in på ”Min sida” och klicka på  Skapa ny bokcirkel. Gå gärna in på Alla cirklar först och gör en sökning för att se om någon cirkel kanske redan håller på och diskuterar den bok du vill läsa.

 • 1. ”Detaljer” – Fyll i cirkelns namn, namnge gärna med boktitel
 • Beskriv cirkelns tema

 • 2. ”Inställningar” – Välj om gruppen ska vara offentlig, privat eller dold (tips: offentliga grupper får fler medlemmar)
 • Välj vilka som får bjuda in nya deltagare

 • 3. ”Bokdiskussioner” – Klicka på ”Nästa steg” och godkänn att du vill att denna grupp skall ha ett forum (detta behövs för att ni skall kunna diskutera med varandra)
 • 4. “Bilder” – Ladda upp en profilbild för bokcirkeln
 • 5. ”Inbjudningar” Bjud in vänner till din bokcirkel (du behöver vara Läsvän med dem du vill bjuda in. För att bli Läsvän med någon: gå in på dennes profil och klicka på ”Lägg till som vän”)
 • 6. Klart! Nu hittar du cirkeln under ”Mina bokcirklar” på ”Min sida” och kan skriva ett första inlägg
När du har startat din bokcirkel
 • Gå in på ”Min sida” och klicka på ”Mina bokcirklar”
 • Klicka på den bokcirkel du vill gå in på.

Nu är du inne på bokcirkelns sida. Här finns, förutom Hem-knappen, fem andra knappar som du kan använda. De har följande funktioner:

 • Ny bokdiskussion – här startar du en nytt diskussionsämne i din cirkel. Skriv din text, ange om du vill att texten skall ”Klistras” överst i diskussionen och klicka på ”Skicka” (se även fliken ”Så här fungerar bokdiskussioner”).
 • Bokdiskussioner – här listas alla diskussionsämnen som har startats i den aktuella cirkeln. Klicka på ett ämne för att se diskussionen. När du har gjort detta kan du välja vilka inlägg du vill svara på (se även fliken ”Så här fungerar bokdiskussioner”).
 • Medlemmar – här ser du vilka som är medlemmar i cirkeln.
 • Skicka inbjudningar – här kan du skicka inbjudningar till cirkeln till dina Läsvänner (läs mer om Läsvänner under ”Funktionerna på Min sida”). Markera dem du vill bjuda in till cirkeln och klicka på “Skicka inbjudningar”.
 • Hantera – här finns inställningarna för din cirkel.
Så här fungerar ”Bokdiskussioner”
 • Gå till den bokcirkel du vill starta en diskussion i. (Om bokcirkeln är privat måste du först be om medlemskap i cirkeln.) Du kan även skapa din egen bokcirkel genom att klicka på ”Min sida” och sedan ”Skapa ny bokcirkel”.
 • I bokcirkeln – klicka på ”Ny bokdiskussion”
 • Fyll i önskad ämnesrubrik
 • Skriv ditt inlägg och klicka på skicka
 • Det första inlägget i bokdiskussionen hamnar överst och blir även beskrivningen för bokdiskussionen.
 • Om en användare svarar på det första inlägget hamnar detta överst i bokdiskussionen. Svar på övriga inlägg hamnar under det inlägg man svarar på.
Funktionerna på Min sida

Min sida
Du når den längst upp till höger på startsidan när du loggat in. På Min sida hittar du flera av ingångarna som beskrivs nedan.

Läsvänner
Här hittar och hanterar du dina Läsvänner och här kan du också se de Förfrågningar som du har väntande från användare som vill bli Läsvän med dig.
För att bli Läsvän med någon går du in på personens profilsida och klickar på knappen “Lägg till som vän”. Dina Läsvänner kan du sedan bjuda in till dina bokcirklar.

Läsdagbok
I Läsdagbokens skrivfält kan du skriva ner de böcker du har läst och vad du tyckte om dem. 

Skapa ny bokcirkel
Här startar du en ny bokcirkel, se beskrivning ovan “Starta en egen bokcirkel”.

Aviseringar
Här finns dina meddelanden. Du kan välja mellan lästa och olästa, och du kan också markera meddelanden så att de flyttar sig mellan Läst/Oläst samt radera dem.

Mina bokcirkar
Här finns alla de bokcirklar som du är medlem i, både sådana som du har startat själv och sådana som du har gått med i. Väntande Inbjudningar kan du också se här.

Inställningar
Här kan du hantera dina profilinställningar.

 

Bokcirklar.se för mobil & surfplatta

Bokcirklar är uppbyggd med responsiv design. Det betyder att du kan använda den på såväl mobil, surfplatta som dator utan att ladda ner särskilda appar. Det är smidigt och roligt att kunna vara med i en cirkel på tåget eller på café.

Informationsmaterial

Hos Bokcirklar.se finns informationmaterial som du kan ladda ner här.

Tips
 • Starta en cirkel om en viss bok eller ett författarskap. Sök gärna först i startsidans sökruta efter bokens titel, kanske finns det redan en cirkel om boken du vill diskutera?
 • Skapa en bokcirkel på bokcirklar.se för din fysiska bokcirkel, passa på att diskutera böcker mellan träffarna och vad ni ska läsa nästa gång.
 • Sök gärna i gamla bokcirklar. Här kan du läsa diskussioner som har förts och få inspiration och information. Alla bokcirklar hittar du här.
Ta bort ditt konto

Klicka på ”Min sida” och ”Inställningar”. Där väljer du “Ta bort konto” för att radera ditt konto helt.

Om Bokcirklar.se

Som Läsvän på bokcirklar.se kan du delta i bokcirklar – egna och andras – föra läsdagbok och skaffa läsvänner. Du kan också använda Bokcirklar.se som en extra mötesplats för din vanliga bokcirkel. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Här finns också inspiration till ny läsning och nya boksamtal genom Litteraturbankens bokcirkelpaket, som dessutom erbjuder nerladdning av alla böcker helt utan kostnad på Litteraturbanken.se

Förutom alla bokcirklar och läsdagböcker har även en lång rad gästbloggare skrivit här.

Bokcirklar.se startade 2007 på initiativ av bibliotekarie Nina Frid, och drevs vidare av Regionbibliotek Stockholm, med gemensam finansiering från övriga Länsbibliotek i Sverige och projektmedel från Statens Kulturråd, mellan 2010-2016. Från och med 1 mars 2017 ansvarade Kultur i Väst, Biblioteken i Göteborg, Litteraturbanken och Kultur i Halland – regionbibliotek för verksamheten.

2019 fick Bokcirklar.se ett bidrag från Svenska Akademien för att kunna bygga en ny sajt. Denna sajt befinner du dig på nu och den drivs gemensamt av Litteraturbanken, Biblioteken i Göteborg och Kultur i Halland – regionbibliotek. De förra, samt Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götaland, sitter med i styrgruppen för Bokcirklar.se

Varmt välkommen!

Kontakt

Enklast kontaktar du oss på Bokcirklar.se genom att maila till redaktionen@bokcirklar.se. Hör av dig om du har tekniska problem med sajten, om du hittat spam eller om det är något du undrar över, så försöker vi hjälpa till!

Bokcirklar.se på sociala medier

Följ Bokcirklar på facebook, twitter och instagram.

Snabblänkar

Registrera dig (denna länk fungerar bara om du inte redan är inloggad)