Diskussionen om noveller Till vår ära

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #67298
   Frida Ulvegren
   Deltagare

    Den här novellen lät jag mina två 14åriga praos läsa och diskutera med mig inför en bokcirkelträff jag skulle leda på Östberga bibliotek. Praosarna hade båda ursprung i andra länder än Sverige och kunde relatera till situationen med kassörskan och mamman. Men det var men hel del som var svårt att förstå. Vi pratade länge om vilka ”vi:et” är. Först hade vi tänkt att det var barnen, men sedan kommer en scen i mataffären när ”vi:et” tittar på barnen utifrån. Då började funderingar om att det kunde vara ”vi” som i ”samhället” eller ”svenskarna”. Men sedan kom en beskrivning av nästan ett djur, som att vi:et är en djävul eller demon. Mystiska men starka bilder! Det fanns så mycket att prata om i den här novellen!

   • #67244
    Peter Borgedahl
    Deltagare

     Hej, dags att läda och diskutera nästa novell: Till vår ära. Vad tyckte ni om den?

     – Till vår ära är också titeln på novellsamlingen. Varför, tror ni?

     – Novellen är en ganska kort berättelse om en kvinna som kommer till ett främmande land och tvingas bli till sten eller en staty. Vad menas med det tänker ni?

     Varför förändras mamma?

     Vilka är “vi”? Vad symboliserar de?

     Hur ska man tolka det som händer i drömmen till till slut förvandlar mamma till sten?

     Varför har hon smutsig själ?

     Kvinnorna i berättelsen refereras flera gånger som någon obetydligt. Är det de själv eller andra som tolkar dem som det? Hur påverkar det att de är kvinnor?

   Visar 1 svarstråd
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.