Vredens druvor av John Steinbeck

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #37562

   Hej alla ni som gått med i bokcirkeln! Vi är nu 17 medlemmar, vilket känns väldans bra! Nu har vi ju påbörjat den fjärde boken i bokcirkeln, Vredens druvor, eller Grapes of wrath av John Steinbeck. Som Karin skrev tidigare i tråden är detta en riktig klassiker. Tänk på frågorna som vi introducerade i början av bokcirkeln medan ni läser:

   Vad anser du om att boken förbjudits?
   Vad är det du gillar i/med boken?
   Vad är det du ogillar i/med boken?
   Vilka frågetecken har du?
   Vilka mönster kan du se?

   Ytterligare några frågor att tänka på under läsningen är:

   Hur skulle du beskriva handlingen kort?
   Vilka är huvudkaraktärerna?
   Vilka teman kan du utläsa?

   Lite kuriosa är att John Steinbeck fick inspiration till bokens titel Grapes of wrath från en gammal kampsång som användes av Nordstaterna under det amerikanska inbördeskriket. Sången har fått svensk text också, ni känner nog igen “Halta Lottas krog”?

  • #37189

   Ja, det är ju verkligen en klassiker! Blir spännande att läsa den igen!

  • #37177

   Vredens druvor (Grapes of wrath) publicerades för första gången 1939 och förbjöds samma år i bland annat Kalifornien (där boken utspelar sig) för sin påstått ”osmickrande porträttering av områdets befolkning”.
   Den har även bannlysts i andra delar av USA och i andra länder, till exempel Irland och Kanada. I Turkiet ställdes elva bokförläggare inför rätta för att ha ”spridit propaganda som är ofördelaktig för staten”. I övrigt var anledningarna grovt språk (”God damn”) och sexuella referenser.

   En klassiker som många säkert har läst och som kan vara spännande att läsa om.

Visar 2 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.