Böckerna vi ska läsa

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #34874

   Hej alla!
   Här kommer alla böcker som vi har tänkt att vi ska läsa i denna bokcirkel:

   1. Flyga drake av Khaled Hosseini
   Var och varför förbjöds boken?
   Flyga drake (The Kite Runner) publicerades för första gången år 2003 och har sedan dess förbjudits i ett flertal skolor i USA. 2012 var det den sjätte mest ifrågasatta boken av ALA och 2017 var den fortfarande den fjärde mest ifrågasatta.
   Anledningarna till förbudet och det ständiga ifrågasättandet är ”homosexualitet, grovt språkbruk, religiös ståndpunkt och explicita beskrivningar av sexuellt våld”. Man trodde dessutom att boken skulle ”leda till terrorism” och att den ”förespråkar islam”.

   2. Efter Alaska av John Green
   Var och varför förbjöds boken?
   Efter Alaska (Looking for Alaska) är en ungdomsbok som kom ut för första gången 2005. Tio år senare var den mest ifrågasatt av alla böcker på amerikanska bibliotek och har plockats bort i många skolor
   En förälder till en elev på en skola i USA kallade romanen för ”filth” (smuts) och sa att den kunde leda till att eleverna ”experimenterar med porr, sex, droger, alkohol”. En annan person skrev i en lokaltidning att romanen är ”mental pornografi” och att ordet ”fuck” dyker upp hela 16 gånger. De flesta av klagomålen gällde just grovt språk och detaljerade sexuella beskrivningar.

   3. Da Vinci-koden av Dan Brown
   Var och varför förbjöds boken?
   Da Vinci-koden (The Da Vinci Code) publicerades för första gången 2003 och bannlystes året därpå i Libanon eftersom den katolska ledaren ansåg att boken var kränkande mot kristendomen. Flera andra länder har också förbjudit romanen i perioder, bland annat Manila, Indien och Vatikanstaten. Den har också bannlysts i Iran efter protester från kristna präster.

   4. Vredens druvor av John Steinbeck
   Var och varför förbjöds boken?
   Vredens druvor (The Grapes of Wrath) publicerades för första gången 1939 och förbjöds samma år i bland annat Kalifornien (där boken utspelar sig) för sin påstått ”osmickrande porträttering av områdets befolkning”.
   Den har även bannlysts i andra delar av USA och i andra länder, till exempel Irland och Kanada. I Turkiet ställdes elva bokförläggare inför rätta för att ha ”spridit propaganda som är ofördelaktig för staten”. I övrigt var anledningarna grovt språk (”God damn”) och sexuella referenser.

   5. Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowlings
   Var och varför förbjöds boken?
   Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter and the Goblet of Fire) publicerades för första gången 2000 och är den fjärde delen i JK Rowlings världsberömda serie. Den ifrågasattes i skolor i South Carolina, USA, på grund av sin ”berättelse om död, hat, avsaknad av respekt och ren ondska”. Den bannlystes också i en mängd andra stater – och i New Mexico brändes den till och med.

   6. Dödssynden av Harper Lee
   Var och varför förbjöds boken?
   Dödssynden (To kill a mockingbird) publicerades för första gången 1960 och vann Pulitzerpriset året därpå. Den har sedan dess ifrågasatts och förbjudits på skolor runt om i USA. Anledningarna är att den innehåller svordomar, referenser till våldtäkt, rashat och rasskillnader.

   7. Den store Gatsby F. Scott Fitzgerald
   Var och varför förbjöds boken?
   Den store Gatsby (The great Gatsby) har aldrig formellt förbjudits, men enligt ALA toppar den listan över böcker som har blivit ifrågasatta på grund av sitt språk och sexuell referenser i boken. Religiösa grupper har dessutom ifrågasatt alkoholen och festandet som beskrivs i detalj.

Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.