
Författare: Tegsbiblioteket
Bok 3: Nabots sten
📚 Lästid vecka 19-25.
Nabots sten (1981) är den tredje romanen i Jernbanan. Hela berättelsen inleds om våren, med att Didrik och Anna-Stava går på finpromenad – ”Det enda dygn på året när det var på en gång snöfritt och myggfritt och ljust.” Plötsligt landar en trana på myren framför dem och Didrik får visionen om att fågeln nu har stakat ut platsen för själva jernbanestationen.
Handlingen i romanen skruvas sedan upp, med vardagarnas livsdramatik: Anna-Stava föder det fjärde barnet, storsonen Isak Mårten, men kan inte amma honom. In i historien kliver nu amman Hagar, hon som sedan får gå under epitetet ”främmenqwejn” – och har en sådan tjusande doft att inte bara Didrik utan alla i byn blir förtrollade av henne … Alltmedan planerna på järnvägsbygget får allt fastare konturer.
📚 Fundera kring språk och stil i romanen! Många har sagt att den är skriven på dialekt, andra att den har ett helt eget idiom, en ”lidmanska” som är sammansatt av både dialektord, ”bibliska”, myndighetssvenska och poetiska vändningar. Vad tycker du? Och hur påverkar stilen läsmotståndet – och/eller läsglädjen?
/Annelie Bränström-Öhman
- Detta ämne redigerades för 8 månader, 2 veckor sedan av .
- Detta ämne redigerades för 8 månader, 1 vecka sedan av .
- Detta ämne redigerades för 8 månader, 1 vecka sedan av .
- Detta ämne redigerades för 8 månader sedan av .
- Detta ämne redigerades för 8 månader sedan av .
- Detta ämne redigerades för 4 månader, 3 veckor sedan av .
Bok 3: Nabots sten
- Detta ämne har 5 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast för 3 månader, 1 vecka sedan av .
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.