Om boken och författaren

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #51149
   Tegsbiblioteket
   Deltagare

    Om boken
    Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. Det är en varm roman med tidstroget språk och färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget.

    Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.

    I augusti 2022 kommer uppföljaren Värma händer. Fyra delar i serien planeras.

    Om författaren
    Katarina Widholm är född 1961 i Hälsingland. Efter en tid i Stockholm och utomlands har hon återvänt och är nu bosatt i Hudiksvall och Hassela. Hon arbetar numera som författare på heltid.

    Widholm har tidigare gett ut ett flertal barnböcker. Ett genomgående tema i hennes författarskap är reflektionerna kring att vara människa men också relationen människa och djur.

    Under arbetet med Räkna hjärtslag ägnade Katarina Widholm stor tid åt research på bibliotek och i arkiv, men gjorde också intervjuer med kvinnor som har arbetat som hembiträden. Författaren plöjde dessutom tusentals tidningssidor, hushålls- och kokböcker, musik och film från tiden – allt för att lära känna Bettys värld från grunden.

    • Detta ämne redigerades för 10 månader, 2 veckor sedan av Tegsbiblioteket.
    • Detta ämne redigerades för 10 månader, 1 vecka sedan av Tegsbiblioteket.
    • Detta ämne redigerades för 10 månader, 1 vecka sedan av Tegsbiblioteket.
  Visar 0 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.