Rosenblatt skriver ju om att eleven måste ha intellektuell mognad och känslomässig beredskap för att kunna ta till sig ett verk på det totala sätt som hon tycker är önskansvärt. Men hon ser också hur litteraturen kan bidra till att man utvecklas inom dessa områden – framför allt i samtal med andra om den lästa litteraturen. Det är jag helt med på. Och att när man läser och diskuterar litteratur i klasserna så ska man välja sådant som eleverna kan utvecklas lite av att jobba med.
Men jag är inte HELT med på det Rosenblatt skriver på s 83 om att viss läsning (och annan kultur) inte bara inte är så utvecklande, utan t o m avtrubbar och reducerar elevernas förmåga att ta till sig mer avancerad, djup eller bättre litteratur.
Jag uppfattar inte Rosenblatt som en snobb, men tror att hon menar att kulturen kan befästa fördomar genom att ge schablonartade beskrivningar av människor och skeenden. Och det verkar ju rimligt? Men… sagor, en del fantasy etcetera – man måste väl ställa olika krav på olika genrer?