Kapitel 2

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #22434
   Cilla Dalén
   Deltagare

    Lena – kan du utveckla det där med temporär instans? Är det den unika läsupplevelsen som du kallar temporär instans, eller menar du något mer?

   • #22433
    Lena Moser
    Deltagare

     När jag läser kapitel 2 har jag hela tiden i bild i huvudet av den litterära upplevelsen som en temporär instans mellan texten och läsaren. När läsningen är över är instansen borta. Det finns oändliga kombinationer av text och läsare och även omläsning av samma text av samma läsare ger en ny upplevelse. Detta måste vi tänka på när vi arbetar med texter och elever. Även när man kanske bara tipsar någon om en bok.
     Det jag främst gillar med boken så här långt är just betoningen att men genom att GENOMLEVA litteratur för en bättre förankrad upplevelse av människors villkor. Det är väldigt viktigt i alla skolämnen enligt mig.

    • #22432
     Cilla Dalén
     Deltagare

      På s 46 står om litteraturen som verklighetsflykt. Det brukar väl anses lite mindre fint att använda litteratur så? Men jag tycker att Rosenblatt ger fina förklaringar till varför det är bra med lite verklighetsflykt, och att även litteratur som anses “god” kan ge sådan :-)

     • #22431
      Cilla Dalén
      Deltagare

       Gillar s 45: “Litteraturen erbjuder ett GENOMLEVANDE och inte bara VETANDE OM”.
       Förstås anledningen till att integrera litterära texter i undervisningen i olika ämnen.

      • #22430
       Cilla Dalén
       Deltagare

        Jag har lite svårt för det här med den estetiska upplevelsen. Vad betyder det egentligen, när det handlar om litteratur? På s 41 säger Rosenblatt ungefär att en facktext kan vi få återberättad för oss och förstå rätt bra vad den handlar om. Men en dikt går inte att återge på samma sätt – man måste ta del av den för att få den rätta upplevelsen.
        På s 42 talar Rosenblatt om “balanserade litterära upplevelser” och “balanserad förnimmelse” i samband med estetisk upplevelse. Varför ordet balanserad? Tänker att det är just det slående, drabbande och inte det balanserade som är den stora upplevelsen?

       • #22078
        Cilla Dalén
        Deltagare

         De mänskliga förutsättningarna för litterär känslighet

       Visar 5 svarstrådar
       • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.