• wilgot gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-26 21:07

  I år lästes på självaste julafton ”Lille Viggs äventyr på julafton” av Viktor Rydberg. Novellen är kanske mer intressant ur ett kulturellt perspektiv än som en del av ett modernt julfirande. Är det någon som minns berättelsen från sin barndom? Min mor hörde den som barn på 50-talet.

 • mia_b gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-23 14:18

  Jag brukar högläsa berättelsen Granen, som finns i Tove Janssons “Det osynliga barnet”. Om Mumintrollens förundran över jäkten och springet inför den mystiska Julen, vilken skall besvärjas på olika sätt.

 • wilgot gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-16 13:03

  Förra veckan fick jag per post ett paket med två böcker från privat tomte som jag inte känner sedan tidigare. Utan vare sig hälsning eller faktura. Men allt får kanske sin förklaring på julafton.

  • Bäst att du läser dem, du kanske får bokprata på julafton.

   • Idag fick dock allt sin naturliga förklaring. Böckerna, två berättelser av Kipling, var inte till mig. Jag samlar ju på nobelpristagare, men denna gång får någon annan glädja sig. Men jag hinner nog läsa dem innan jag lämnar dem vidare till rätt mottagare!

 • husse gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-14 11:59

  En lämplig läsning under julhelgen är Charles Dickens: A Christmas carol, på svenska En julsaga eller En spökhistoria vid jul. Den handlar om den snåle Scrooge, som inte har någon känsla för julen men förvandlas, när han möter julens andar.

 • Bodil gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-09 19:59

  Jag har nu läst klart boken “Drömbokhandeln” av Laurence Cossé. En bok jag gärna ger i julklapp till mina bokälskande kollegor. En bok om vad som händer när man vill göra gott genom att ge alla bokälskare en bokhandel med bara det bästa.

 • husse gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-05 12:47

  Lotta Lotass: “Konungarnas tillbedjan” är en omdiktning av Bibelns berättelse om de tre vise männens uppvaktning av Jesusbarnet. Det kan ju vara en lämplig läsning under julhelgen.

  • Handlingen är ju väl känd från Bibeln, så den innebär ju inget spänningsmoment. Behållningen av denna bok är det vackra språket, med många äldre ord, men också ord, som är nyskapade, tror jag.

 • Bodil gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-12-04 00:36

  Jag vill ge bort romanen Artighetsreglerna till mina 3 svägerskor i julklapp. Glamourös, bitterljuv och härlig läsning. Vem är författaren?

 • EmelieSundstrom gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-30 23:46

  Jag har länge varit på jakt efter utgåvan av Lewis Carrolls Alice i underlandet som illustrerats av Tove Jansson. Den finns att få tag på, men har hittills varit något för dyr för mig när jag stött på den på olika antikvariat. Men nu! Äntligen finns den som nyutgåva att köpa. Högst upp på min önskelista! Andra hårda klappar jag önskar mig är Peng…[Läs mer]

 • Cecilia Bengtsson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-27 12:31

  En julklappsbok som jag skulle kunna tänka mig att ge bort (eller få själv ;)) är “En piga bland pigor” av Esther Blenda Nordström. Kollade om den gick att låna på biblioteket och det var väldigt många i reservationskön vilket ger mig ytterliggare motiv att köpa en bok. http://www.aftonbladet.se/kultur/article15660337.ab

 • Hanna Johansson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-22 17:30

  En bok som nyligen utkommit och fått stor uppmärksamhet är Vita kränkta män av Kawa Zolfagary, som bygger på en populär Facebookgrupp med samma namn. Jag har sett på flera håll (på internet) att folk vill köpa denna bok att ge bort just som julklapp. Tror den kan vara en rolig men också intressant läsning för många, och även en uppskattad julk…[Läs mer]

 • guldnougat gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-20 23:32

  Svårt det där med böcker – redan läst, redan köpt, redan ratat eller har ingen avsikt att läsa just den boken. Finns det några särskilda böcker som ni har på önskelistan?

  • Nej, jag vill fånigt nog bli överraskad och tycker det är spännande att förstå hur givarna har tänkt. Därför går det naturligtvis bra även med äldre böcker och även låneböcker.

 • Rebecka gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-19 19:11

  ååå mitt mål är att alltid ge bort böcker i present, det har dock inte funkat jättebra hitintills :P

 • Helene gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-17 15:05

  Ja, det är alltid roligt att få böcker i julklapp. Jag brukar nästan alltid få nån i julklapp, och jag blir lika besviken varje gång jag inte får en bok. Men vilken bra idé med att ge bort låneböcker! Har aldrig tänkt på att man kan göra så.

 • Krister gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-10 15:12

  Visst är det perfekta julklappar de här platta böckerna. De är lätta att slå in också. Någon jul har jag fått ett antal låneböcker från det lokala biblioteket avsedda för att läsas under just den julen. Ibland behöver man inte köpa nytt. Det kan vara valet av bok som är en intressant julklapp.

  • Vilken bra idé, låneböcker från tomten! Om man redan skulle ha läst boken så är det ju bara att lämna tillbaka den igen. Min mor vill inte ha några fler böcker i bokhyllorna men lånar mycket på biblioteket, utmärkt julklapp till henne.

  • Ja, när jag fått låneböcker så är det intressant hur långivaren har tänkt. Det är i och för sig det samma med köpeböcker men utbudet är stort på bibblan. En gång fick jag 4 låneböcker och sammansättningen/mixen var spännande.

 • wilgot gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för LitterajulLitterajul 2012-11-09 18:46

  Mitt bästa bidrag till litterajul är att i julnattens mörker recitera Viktor Rydbergs \”Tomten\”. Största inspirationen är helt klart Hilda Borgström. Hör henne här http://youtu.be/SvYKCGy216g

  • Ja, den dikten förknippas ju med julen. Men om man läser texten noga, verkar det snarare vara en nyårsdikt, tycker jag. Det handlar ju

   Ja, den dikten förknippas ju med julen. Men om man läser texten noga, tycker jag, att den snarast verkar vara en nyårsdikt. Den handlar ju inte om jultomten utan om gårdstomten, tomtgubben.

   • Jo, det stämmer att dikten inte handlar om julen och jultomten. Men den passar så bra under julen när min familj samlas ute på landet. Dikten blir särskilt levande i den miljön.