Små eldar överallt av Celeste Ng

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #36685

   Det finns flera relationer mellan mor och dotter i boken, vilken mor-dotter-relation tycker du är mest drabbande?

  • #36651

   Pearl har levt ett ganska ensamt liv länge, med mamman som närmsta bundsförvant och andra människor mest som tillfälliga kontakter. När hon träffar Richardsons får hon plötsligt möjligheten att bli en “normal” tonåring. Vad tänker du om det? Är det bra eller dåligt?

   Varför tror du att Elena blir så provocerad av Mia?

   Vad tänker du om bokens titel, och bokens dedikation?

   • #36839
    Josefin
    Deltagare

     Att Elena blir så provocerad av Mia tror jag beror på att Elena anser att Mia inte anpassat sig till sociala normer, medan Elena själv har fått göra uppoffringar för att det har varit “det bästa”/smartaste alternativet. Hon valde inte sin största ungdomskärlek, utan den mest lämpade. Hon studerade på ett toppuniversitet. Hon fick tidigt barn och gjorde karriär. Mia däremot följer sin egen väg, hon gör som hon vill. Hon har inte gjort karriär, hon är konstnär och servitris. Jag tänker att Elena uppfattar Mia som att hon inte följer normer, och Mia drar sig inte för att göra upp “små eldar” som ger stora konsekvenser för andra, som Elenas nära vän Linda.
     Citat från sidan 173: “[e]tt helt livs praktiska och trygga ställningstaganden lade sig över gnistan inom henne som ett tjockt, tungt täcke”. Elena är egentligen även hon en temperamentsfull person med undantryckta känslor, men hon har anpassat sig. Citat från sidan 175: “Mia gjorde precis som hon ville, tänkte Mrs Richardson, och vad ledde det till? Hjärtesorg för hennes äldsta väninna. Kaos för alla människor. Man kan inte bara göra som man vill, tänkte hon. Varför skulle Mia få göra det, när ingen annan fick det?”.

     • Det här svaret redigerades för 2 år, 6 månader sedan av Josefin.
   • #36276

    En bit in i boken blir det tydligt att bostadsområdet Shaker Heights fungerar nästan som en karaktär i boken. På vilket sätt? Hur spelar området en roll i karaktärernas liv?

  Visar 2 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.