1 – Flytten till Alaska – de första diskussionsfrågorna

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #38275
   Ida
   Deltagare

    Kan bara instämma, familjen är fullkomligt oförberedda och verkar inte heller finnas någon plats för diskussion. Pappan bestämmer och då blir det ännu en flytt! Kanske lever hela familjen på hoppet, att trots tvivel kommer allt bli bättre på ännu en ny plats?

    • #38327
     Järna bibliotek
     Deltagare

      Nej, vare sig ordentliga förberedelser eller ens en diskussion över flytten är någonting som sker inom familjen. Pappan säger att de ska flytta till Alaska – då flyttar de till Alaska. Leni får ju inte ens gå klart den korta tid som är kvar i skolan innan de flyttar. Helt klart är det pappan som bestämmer. De andra lever på hoppet om att allt ska bli bättre snart…

    • #37816
     Marianne
     Deltagare

      Beslutet att flytta till Alaska är långt ifrån genomtänkt. Familjen får bara, som så många gånger förut, följa med när pappan inte längre orkar bo kvar och tror att allt blir bättre på nästa plats. Väl framme får de en mindre chock när de så sakteliga inser hur livet är här uppe i norr.
      Som tur är finns hjälpsamma grannar ,de få som bor där, men tillvaron blir säkert mycket tuff när mörkret och vintern kommer.

      • #37825
       Järna bibliotek
       Deltagare

        Ja, utan grannarna där uppe så skulle de inte ha klarat sig särskilt länge tror jag…

      • #37723
       Karin Neuschütz
       Deltagare

        Mor och dotter följer den krigsskadade orosanden Ernt i ständiga flyttar, så det verkar självklart att de också följer med till Alaska, även om Leni blir olycklig över att inte kunna gå ut terminen i skolan.
        De tycks ha en oerhört naiv bild av livet i Alaska – eftersom de ärvt en stuga där, tror de att allt annat ordnar sig. De är sällsynt dåligt förberedda. Det påminner om Jon Krakauers bok In i det vilda, en sann historia om en ung kille som ger sig ut i vildmarken utan att ha en aning om hur vårfloden kommer att isolera honom.
        Ernt blir bara förbannad när de nya grannarna i Alaska ifrågasätter deras möjligheter att överleva med så lite förråd.
        Redan i början av boken blev jag oroad över en känsla av stundande katastrofer och fortsatte att läsa! Hannah skriver medryckande tycker jag, och skildringen av moderns förlåtande kärlek till den galne mannen är trovärdig även om den är extrem.

        • #37735
         Järna bibliotek
         Deltagare

          Ja, jag känner precis som du Karin! Familjen är inte alls förberedd för flytten, och både mamman och pappan verkar heller inte förstå hur livet till vardags verkligen ser ut i Alaskas vildmark. Inte ens när grannarna där upp frågar om de är förberedd. Pappan framförallt, och han är också väldigt motvillig till att ta emot hjälp, även om mamman och Leni snabbt verkar förstå att de behöver hjälp…
          Det ör också tydligt så här tidigt i boken att mamman följer pappan, oavsett vart det leder…

        • #37616
         Järna bibliotek
         Deltagare

          Ok, här kommer de första frågorna som vi kan diskutera utifrån början på boken:

          Hur tänker ni kring pappans beslut om att familjen ska flytta till Alaska?
          Känns det som om det är en genomtänkt idé?
          Planerar de flytten ordentligt?
          Har familjen en realistisk föreställning om hur livet i Alaska kommer att se ut?
          Hur tror ni att det kommer att bli för dem ute i vildmarken i Alaska?

        Visar 3 svarstrådar
        • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.