Tema 3: Plats och ursprung

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #35446
   Sara
   Deltagare

    Platsen har stor betydelse i Gösta Berlings saga. Det är skogen, slätten, berget, sjön. Bygden med gårdarna. Jag verkligen ser hur snön yr om slädarna när de åker till de olika platserna. Selma låter också naturen ha en talande roll i vissa kapitel. Det är jättefint!
    Familjen kan vara både kvävande och livsviktig på en och samma gång. Och Selma Lagerlöf är en mästare på att beskriva människornas förhållande till varandra i bygden och till nya personer som kommer och rör om i det vanliga livet. Jag är helt förtrollad! Och djupt imponerad av hennes förmåga att göra allt detta så levande i text.

   • #35396
    Anna Stenberg
    Deltagare

     Mycket av det Selma Lagerlöf skrivit utspelar sig i Värmland, företrädesvis på landsbygden och gärna på eller med anknytning till bruk och herrgårdar. Detta är miljöer hon är bekant med och det märks verkligen, för de blir väldigt tydliga och levande när man läser. Om familj och ursprung avser Selma Lagerlöfs familj och uppväxt är dessa viktiga i hennes författarskap. Hon bygger mycket på berättelser hon hört under sin barn- och ungdom. Alla författare utgår ju i det de skriver från egna upplevelser eller sådant de läst, sett eller hört berättas. Sedan kan ju detta givetvis stuvas om till i det närmaste oigenkännlighet, men någonstans kommer ju alltid idéerna ifrån. En nutida författare har ju under sin levnad översköljts med intryck och information på ett sätt som inte skedde under Selma Lagerlöfs levnad.

    • #35378
     Gnesta bibliotek
     Deltagare

      Lyssningstips: På Litteraturbankens webbsida för ljud och bild kan du blanda annat höra när Selma Lagerlöf själv läser ett utdrag ur Nils Holgerssons underbara resa.
      Litteraturbankens sida för ljud och bild
      Nils Holgersson är en berättelse där miljöer och platser har en avgörande roll, det går till och med att säga att berättelsen började med platserna. Selma Lagerlöfs uppdrag när hon skrev Nils Holgersson var ju att skriva en läsebok om svensk geografi för barn i folkskolan.

     • #35333
      Gnesta bibliotek
      Deltagare

       Vilken betydelse har familjen och ursprunget för karaktärerna i de berättelser du läst? Hur skildras miljöerna? Vilken roll har platser i berättelserna?

     Visar 3 svarstrådar
     • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.