2. Janne och Krille och vänskapen

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #40083
   Anna Stenberg
   Deltagare

    Eftersom jag läst boken tidigare, visste jag redan från början vem Janne egentligen är och något om det liv han lever. Detta får man ju inte veta förrän mot slutet, men många antydningar ges. Något vi tidigt förstår, är att han inte har det bra. Han har alltid samma kläder, berättar ingenting om sitt liv, var han bor eller vad han heter i efternamn, är undernärd och en alldeles normal lägenhet som Krilles imponerar väldigt på honom. Uppenbarligen har han aldrig gått i skola, eftersom han inte känner till något som helst om kristendomen. På den tiden var kristendomskunskap ett viktigt ämne redan från första klass och varje dag inleddes med morgonbön i klassrummet, fram till att man som Krille började i realskola, då morgonsamlingen skedde gemensamt i aulan. Troligen kan han heller inte läsa. Krille förstår ju inte detta, men hans föräldrar inser genast att det är synd om Janne och försöker hjälpa på ett väldigt fint sätt. Idag hade de förmpdligen lämnat in en orosanmälan (eller flera) men sådant förekom knappast på den tiden. Både Janne och Krille är ju en smula udda i gänget och kanske är det därför de blir så goda vänner. Deras vänskap börjar när Janne följer med hem till Krille för att lämna backen med Guldus och han blir så väl mottagen, stannar kvar och dricker choklad och äter mackor vilket han senare gör många gånger. På så sätt lär Janne lära känna Krille bättre än när det gäller de övriga killarna som han bara träffar utomhus. Att Janne är enorm på att cykla och att mecka med cyklar samt sanbb och säker när det gäller att försvara sig fysiskt imponerar på alla i gänget. Alla ville säkert bli hans kompis, men det blev Krille.

    • #40149
     Gnesta bibliotek
     Deltagare

      Janne och Krille är, som du skriver, båda lite udda. De sticker båda ut från de andra i gänget. Samtidigt är de också väldigt olika varandra, men kanske är de de olikheterna som gör att de dras till varandra. De kompletterar varandra och ger den andra sådant som de tidigare inte haft. Janne är fysiskt stark och smidig, orädd och skicklig på att mecka med cyklar. Krille är lite feg av sig och har inte alls samma fysiska förmågor, men är i gengäld väldigt matematiskt och kunnig om olika saker samt har ett stort ordförråd. Krille kan fylla i Jannes kunskapsluckor om alltifrån Kalle Anka till kristendomen och står också för det trygga hem Janne aldrig haft. Janne för in mer spänning och fart i Krilles liv och ger honom också nya insikter om hur andra kan ha det. Att ha två karaktärer med delvis motsatta egenskaper är nog ett ganska klassiskt berättargrepp. I den här berättelsen får deras olikheter också djupare konsekvenser. Det trygga liv Krille själv lever hindrar honom kanske från att i tid förstå hur utsatt Janne är.

      • #40166
       Sara
       Deltagare

        Ja, de är båda med i gänget men också utanför. Vilket gör att de får en egen gemenskap bara de två. Det är många saker som ska bevisas i gänget, men inför varandra kan de sänka garden lite.
        Janne kanske kan slappna av tillsammans med Krille just för att han låter Janne vara gåtfull. Krille har förstått att Janne skulle dra sig undan om han skulle ställa frågor och krav. Samtidigt vet han inte riktigt hur han ska bete sig när Janne väl bestämmer sig för att berätta något viktigt för honom, så han skojar bort det hela och Janne kommer av sig. Deras vänskap balanserar hela tiden i ett gränsland där det som är sant eller det som är viktigt att veta om en person inte är så tydligt. kanske vet båda två att om de tar sig förbi den gränsen blir inget som förr igen. Det är väldigt fint beskrivet om en vänskap som är för viktig för att kunna gå över vissa gränser.

        • #40190
         Gnesta bibliotek
         Deltagare

          Detta med att gå över gränser eller att balansera på gränser skulle kanske också kunna ses som ett tema i hela romanen. Förutom gränsen mellan Jannes värld och Krilles värld finns också den gräns Krille upplever mellan gänget och läroverket. Det finns även en gräns mellan barn- och vuxenvärlden och mellan verkligheten och Krilles fantasier när han försöker förstå vad som händer. Framförallt mot slutet blir det också tydligt att berättelsen även handlar om könsroller och gränsen mellan att vara pojke och att vara flicka.

      • #40021
       Gnesta bibliotek
       Deltagare

        Vem är Janne? Hur beskrivs Janne för läsaren?
        Vi får veta en del om Janne – hur han ser ut, hur han går klädd, hur han är som person. Men vad får vi egentligen veta om hans liv?

        Genom vänskapen med Janne får Krille syn på sin värld, det trygga varma hemmet med närvarande och välutbildade föräldrar. Han vet att han är annorlunda än de andra i gänget, han är Krille Katalog som går i läroverk. Janne och Krille är ett omaka par, men bandet mellan dem är starkt. Varför tror du att de blivit vänner? Har de några gemensamma drag trots sina olikheter?

      Visar 1 svarstråd
      • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.