Vecka 19. Arbetarlitteratur då och idag. Förslag på frågor

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #71002
   Fatima
   Deltagare

    Jag är rätt förtjust i böcker i dagboksform. Cykelbudet är bland annat ett tidsdokument och dagboksformen förstärker det och ger verklighetsförankring. Här finns en tydlig berättare som man får lära känna efter hand. Att använda jagberättare tycker jag ger en fin närvarokänsla till texten.

    • #71451
     Pia
     Deltagare

      I mitten av boken blev det lite enformigt och jag tänkte först att det verkade onödigt att beskriva alla moment så i detalj. Men så läste jag någonstans att det blev ett bra sätt att visa hur arbetet är och hur du Anders fick göra för att få jobbet att funka. Det visade hur buden sjönk in i sina egna tankar just på grund av monotonin. Var det så du tänkte?

      • #71478
       Anders Teglund
       Deltagare

        Hej Pia! Bra fråga! Ja, det var meningen att få fram monotonin. Jag tänker att det ju är ett jobb där kroppen liksom blir automatiserad. Men det ligger i det där små manövarna. Och det är ju i dem som man också är en människa. Jag tänker att det är en sorts hantverk som jag ville lyfta också. Men sen för att det skulle bli en läsbar bok behöver man ju hitta en rytm, det går inte att beskriva allt lika mycket och hela tiden. Så monotonin behöver balanseras. Den måste finnas, men också sättas i olika ljus och ha olika tempon. Det är lite svårt. Men jag insåg att det där med vilka saker man är observant på, ju ändras med tiden, när man är på ett jobb. När man är ny på jobbet reagerar man på allt. Mycket är nytt och man lägger märke till det. Sen vänjer man sig, och då är det bara det avvikande man reagerar på. Det tog jag in i skrivandet också, så att läsaren för “vara med” på den resan. Först ny på jobbet, sen lite mer rutinerad, sen kanske less, sen stolt, sen frustrerad, osv.

        • #71486
         Christina K
         Deltagare

          Anders, en sak som jag skulle vilja fråga dig är om du har haft några litterära förebilder (behöver inte enbart vara litteratur) eller inspirationskällor när du skrev Cykelbudet och i så fall vilka? Jag funderar också över formatet och skrivprocessen. Var det givet för dig att skriva i dagboksform eller laborerade du med andra berättarperspektiv och former i början?

      • #70657
       Christina K
       Deltagare

        Förslag på frågor att samtala kring:

        – Vad avses egentligen med arbetarlitteratur och vad betyder begreppet idag?
        – Vad för likheter och särdrag har Cykelbudet med annan arbetarlitteratur?
        – Cykelbudet är skriven utifrån en jagberättare i dagsboksform. Vad gör denna form med texten och vad finns det för förtjänster och utmaningar med att skriva på det här sättet?
        – Hur är språket – ton och rytm, meningar och ord?

      Visar 1 svarstråd
      • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.