• Ninna gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Gul utanpå av Patrik LundbergGul utanpå av Patrik Lundberg 2013-11-10 22:37

  Intressant att läsa alla tidigare kommentarer. Jag har precis sträckläst boken, och den har givit mig mycket. Jag har två adoptivbarn i sena tonåren, och läsningen påverkas förstås mycket av det perspektivet. Det gjorde ont ibland att läsa om utanförskap och rasism. Som förälder hoppas man förstås att det inte händer ens eget barn, men det är…[Läs mer]

 • Händer inte mycket här just nu. Men jag har inte hjärta att ta bort bokcirkeln. Kanske fler intresserade hittar hit senare…om inte annat till Bokmässan.

 • Spontana reaktioner från er andra som har läst boken? Vore kul att höra hur ni tänker…

  • Jag tyckte den var intressant. Dels att få höra lite om Korea och dels Patriks egna reflektioner och erfarenheter. Tänker också att alla människor bär sin egen historia. Men överlag så tyckte jag den var lättläst och intressant. Blev också nyfiken att läsa Patrik Lundbergs uppsats som det refereras till i boken. Vad tänker du?

  • Ja, visst kändes den lättläst. Jag bara forsade igenom den. På ett postitivt vis. Nu blev jag också nyfiken på hans uppsats. Måste kolla om jag hittar den.

  • Hej! Kul att du hittat hit! Och tack för länken den hade jag missat. Intressant iakttagelse om mammorna…ja kanske är det där hans gräns går…eller är det för att lämna tanken öppen åt läsaren? Dela gärna med dig av fler tankar här i bokcirkeln!

 • Fribban gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Gul utanpå av Patrik LundbergGul utanpå av Patrik Lundberg 2013-04-08 21:55

  Jag är adopterad från Korea (Seoul) och kom till Sverige när jag var fem månader gammal. Det är nu drygt 40 år sedan, så jag växte upp i ett lite annat Sverige än det Lundberg beskriver. Jag sträckläste boken med stor behållning. Igenkänningsfaktorn var mycket hög, samtidigt som det är mycket som jag inte alls kan relatera till. Kan inte låta bli…[Läs mer]

 • Ett av de kanske mest viktiga ämnet som författaren behandlar är hur han och andra med icke traditionellt svenskt utseende blir behandlade. Ämnet är extra aktuellt i och med förra veckans inlägg av Jonas Hassen Khemiri :Bästa Beatrice Ask. När ska det gå in i allas våra hjärnor att vara svensk inte är lika med att vara blond, blåögd och heta Svens…[Läs mer]

  • Jag tycker kanske inte att han ger några direkt svar på det i boken. Men jag tror att boken i sig är viktig ur den här aspekten, eftersom den bidrar till att utöka de möjliga erfarenheter som vi alla kan ta del av och därmed bli en del av allas vår gemensamma berättelse.

   Själv har jag som nybliven adoptivmamma till min förvåning upptäckt at…[Läs mer]

 • Svd skriver att ” det är en genremässig hybrid han skapat, någonstans mellan journalistiskt resereportage och självbiografisk utvecklingsroman.” Vad tycker du om det? Skulle han ha valt det ena eller det andra?

  • Själv så är jag väl inte så himla förtjust i utvecklingsromaner, men tyckte att just den här boken var intressant eftersom den berör en ung adopterad killes uppväxt. (eftersom jag har en son, som är född i Kina och jag tänkte att ett och annat kanske man kan nosa upp i den här boken och kunna ta till i framtiden) Jag tänker att hade det varit en…[Läs mer]

  • Har de senaste dagarna tänkt på att det är svårt att tycka kring en självbiografisk bok. Fler än mig som tänker så?

  • Jo, det ligger något i det.

 • otsi gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Gul utanpå av Patrik LundbergGul utanpå av Patrik Lundberg 2013-03-19 16:11

  Har just hittat hit samtidigt som boken landat på mitt skrivbord på jobbet. Är mamma till två än så länge lite yngre barn från Kina (inte tonåringar än) och ser fram emot att få läsa vad Partik Lundberg berättar och höra andras tankar omkring det.

 • Vad tänker ni om Patriks relation till sin mamma? Och hur tolkar ni bokens sista rader?

  • Nu hamnar vi i ett dilemma här, menar du hans biologiska mamma eller hans, som jag ser det, “känslomässigt riktiga” mamma?
   Han säger ju också till henne “Att jag älskar dig” Och hos henne kan han känna både att han inte behöver förklara direkt, och den tomhet han känner är inte gentemot henne, utan mot hans förhoppningar om sitt ursprung.
   S…[Läs mer]

   • Ja den mamma menade jag :-) Min tolkning är att de både har en väldigt tajt relation, men samtidigt tycker jag att han känner ett avstånd till henne. Som tex i slutet när han precis kommit hem och bara i princip säger hej till mamman och sen beger sig ut igen och han skriver “det enda jag förmår mig att känna är tomhet”.

    De sista raderna to…[Läs mer]

    • Hmm, just den meningen är lite av ett mysterium. Men jag tror att den tomhet han känner kan vara just den att han lämnar sitt gamla liv med mamman och går in i vuxenvärlden. Han är i den åldern att han plötsligt inte har någon familj, varken här eller i sitt gamla hemland. Lite otur att han råkade vara just i den brytpunkten, men han verkar se…[Läs mer]

 • Anka gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Gul utanpå av Patrik LundbergGul utanpå av Patrik Lundberg 2013-03-04 22:38

  Berättarstilen… Jag blev så impad över att han erkände att hans stilikon var Jimmie Åkesson! Jag blir nästan nyfiken på att läsa nåt av Jimmie Åkesson. Vad det nu skulle vara? SD:s partiprogram? Vill inte.

 • Hanna gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Gul utanpå av Patrik LundbergGul utanpå av Patrik Lundberg 2013-03-04 20:19

  Jag har inte läst boken ännu, men olika referat och har tänkt läsa den snart. Jag har tre adopterade barn från Kina och Korea.

 • Författaren tycker att det vore kul om vi diskuterar det litterära och inte bara temat. Så jag startar med att slänga ut den frågan. Vad tänker du om författarens berättarstil?
  Jag tycker att han skriver lite sparsmakat skojig. En del kan störa sig på sånt. Gör du? Själv gillar jag att han väver in sköna kontraster, att han mitt i seriösa avsnit…[Läs mer]

  • Jag gillar stilen. Jag upplever inte att ämnet blir mindre seriöst behandlat, därför att författaren använder humor. Tvärtom kan det förstärka allvaret. Samtidigt är det ju inte en bok som man viker sig dubbel av, den är inte rolig på det sättet. De lite mer dråpliga avsnitten både förstärker bokens underhållningsvärde samt det allvarliga ämnet,…[Läs mer]

   • Jag lade också speciellt märke till avsnittet när han ringde sin mamma. Där var det verkligen “less is more” som gällde…så mycket som sägs mellan raderna.

 • Jag har läst boken för någon vecka sedan. tyckte hemskt mycket om den. är gärna med å bokcirkla om den men hur funkar det?

  • Hur det funkar får vi nog klura ut tillsammans :-) Antingen att vi skriver här fram och tillbaka när vi vill…kanske kan vi lägga upp några frågor var som vi vill diskutera? Eller så kan vi bestämma en tidpunkt när vi “träffas” här online och “pratar”/skriver :-)

 • Hur börjar vi? Ska vi ta olika delar av boken för sig? Förslag?

  • Kan vi inte föreslå några olika frågeställningar att börja med? Ska skumma igenom boken igen, så att jag bättre kan lyfta sånt som jag tycker känns viktigt.

   • Ja, vi kan väl börja så smått trots att inte så många har hittat hit…och jag inte har läst klart boken :-) Roligare att gå med i bokcirkeln om man ser att diskussionen kommit igång.

 • Ska lägga till att jag har en adopterad dotter från Nigeria och slukar allt som har med adoption att göra. Både positiva och negativa bilder. Det tycker jag är min skyldighet som förälder.

 • Jag läste boken för några veckor sedan. Gillade den jättemycket! Ser fram emot att diskutera. Har även framför till Patrik Lundberg att jag uppskattar boken. Han är lätt att få kontakt med via twitter.