Lite kort om Sylvia Plath och Elin Cullhed

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #51754

   Sylvia Plath föddes i Boston, USA oktober 1932 och tog sitt liv i England i februari 1963, endast 30 år gammal. Hennes mest kända verk är romanen Glaskupan som gavs ut bara ett par veckor innan hennes död.

   Plath har också skrivit ett antal diktsamlingar varav de flesta gavs ut postumt.

   Precis som huvudkaraktären i Glaskupan kämpade Sylvia Plath med psykisk ohälsa, och var under en period inlagd för psykiska besvär. Hon försökte flera gånger att begå självmord. 1956 gifte hon sig med den brittiske poeten Ted Hughes och de fick tillsammans två barn, som endast var ett och tre år gamla när de förlorade sin mamma.

   Sylvia Palth är en mytomspunnen person som med tiden fått kultstatus och det har skrivits flera biografier on hennes liv. Dessutom är hennes dagböcker och en del brevsamlingar publicerade. Efter hennes död gav Ted Hughes, som vid tidpunkten för Sylvia Plaths död levde tillsammans med en annan kvinna, bland annat ut flera lyriksamlingar med Plaths poesi.

   En av många intressanta fakta om Glaskupan är att boken finns med på BBC:s lista över de 100 romaner som format vår värld.

   Elin Cullhed är född 1983 i Uppsala och har tidigare arbetat som kulturjournalist. Numera arbetar hon som lärare på Skrivarakademin i Stockholm parallellt med sitt eget skrivande. Hon debuterade 2016 med romanen Gudarna. Hennes andra roman, Eufori som kom ut 2021, blev Elin Cullhed tilldelad Augustpriset för.

   Bokens hela titel är Eufori: En roman om Sylvia Plath och handlar om författaren och poeten Sylvia Plaths sista år i livet. Det finns, som sagt, mängder av material skrivet om Sylvia Plath, men inte så mycket om just den här sista tiden i hennes liv. Det är svårt att läsa Eufori utan att ha Sylvia Plaths tragiska död med sig under läsningen och Elin Cullhed ger i romanen röst åt en kvinna som brottas med att slitas mellan moderskap och karriär, eller åtminstone att hitta en fysisk liksom mental plats att kunna landa och arbeta med sitt skrivande. Längtan efter skrivandet tillsammans med kärleken till de båda barnen gör att det ändå ryms hopp och glädje i romanen, även om man som läsare vet vad som kommer att hända i verkliga livet efter det att sidorna i boken tar slut.

Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.