Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #39919

   3. Jag gillade ju boken redan från första sidan men dessutom mer och mer ju längre jag läser. Kommer på mig själv med att ”fnysskratta” (ni vet, inte ett riktigt skratt men något som ändå är tillräckligt träffande eller underhållande för trigga en reaktion) med rätt jämna mellanrum. Exempelvis i konversationen mellan Gunilla och Eva-Lisa på sida 90, ungefär halvvägs ner på sidan:

   ”Det är inte klokt vad förändringar jag ska genomföra i mitt liv nu. Jag börjar förstås på måndag, sånt kan man inte börja med mitt i veckan, det förstår ju alla.”

   “Låt mig gissa, du ska äta bättre, kanske till och med införa matschema och storhandla, absolut inte äta godis mer än någon mörk chokladbit till lördagsmyset. Sedan ska du träna, jag skulle tro promenader ligger närmst till. Du kanske chockerar mig […]. Är övertygad om att du nu ska putsa dina fönster varje månad och bädda rent i sängen minst en gång i veckan, även om du inte har tvättid så ofta”

   Jag känner mig så träffad av båda dessa citat! På ett underhållande och bra vis alltså.

  • #39882
   Chris Aronsson
   Deltagare

   Jag gillar boken rakt av. Det är inte nån ”sötsliskig” utan mer ”rå” feelgood. Eva-Lisa är trevlig, man vill se hur det går för henne. (Nånstans vet man ju hur det går förstås..) X-maken en egoistisk idiot, ganska vagt beskriven men det är väl den roll han har i boken och är inte särskilt intressant. Samma med flickvännen. Det är Selma som är den roliga karaktären. Bitsk med en ironisk och burdus slags humor och som inte bryr sej eller förstår hur den landar hos andra. Gnälliga tankar om andra och fantasier vad man skulle göra mot andra har vi nog lite till mans men Selma, hon gör verkligen saker som typ att klippa sönder grannens tvätt! Kul i en bok men kanske inte att möta en Selma i verkligheten! Men hon är egentligen inte elak, mer deprimerad tror jag, och har fastnat i livet. Håller med, det blir intressant att se hur det går för henne och Fridolf.

   • #39917

    Vad kul att du gillar boken! Håller med om att det är “råare” och jag är ett stort fan av den stilen. Jag tror de flesta av oss kan känna igen oss i Selmas tankar men att agera på tankarna är vi nog inte så många som skulle göra! Men som sagt, det blir underhållande läsning. Jag tolkar det på samma sätt som du, att hon snarare är deprimerad och fast i en situation som inte gör henne lycklig snarare än elak.

  • #39737

   1. Mitt första intryck är väldigt lovande. Jag får en känsla av att Selektiva Selma kommer bli en härlig läsupplevelse i sin helhet. Det jag verkligen fastnat för och som driver mig i läsningen är Selmas matvanor och sinnesstämning. Jag är också nyfiken på veta mer om relationen mellan Selma och Fridolf.

   2. Selma: Uppgiven, försvarande och envis.
   Fridolf: Rutinfast och trogen.
   Eva-Lisa: Den klassiska feelgood-kvinnan. Ni vet, hon som gett upp på kärleken. Frågan är ju om det löser sig för henne eller inte!

   Med tanke på svaret på min första fråga så är det väll föga förvånande att jag fattat tycke för Selma. Jag tror det är för att jag kan känna igen mig väldigt mycket i henne. Speciellt när det gäller Selmas matvanor känner jag mig representerad på ett sätt jag aldrig förväntade mig bli, varken i denna eller någon annan bok någonsin, även om mina bekymmer med mat är långt ifrån lika komplicerade som huvudkaraktärens. Hennes ironiska och bitska sätt att tänka och agera tycker jag är underhållande och befriande att hon lever ut, även om jag inte stöttar vissa av hennes beteenden rent moraliskt.

   Att ogilla Magnus är nog varken unikt eller förvånande. Han fungerar ju mest som en katalysator i Eva-Lisas del av berättelsen. Det som triggar mig är att relationen är med just en 18-åring. Jag hade tyckt lika illa om han ifall det varit med en 20-25 åring för hans beteenden hade ändå varit oförsvarbara. För mig hade det räckt för att ogilla han och förstå Eva-Lisas bakgrund. Jag kommer försöka ignorera hur ung och faktiskt är i min fortsatta läsning och påminna mig om att det faktiskt bara är påhittade personer. Kanske visar det sig fylla något mer syfte längre fram än att bara få Eva-Lisas situation att verka så illa som möjligt.

   Överlag har kan jag sammanfatta det med att Selektiva Selma hittills väckt mer känslor och tankar applicerbara på mitt eget liv än jag förväntat mig och hoppas på en likande fortsatt läsning.

  • #39704

   I detta forum förs samtalen om Selektiva Selma. Samtalsfrågorna fylls på här varje torsdag.
   Du får gärna vara tydlig i dina inlägg med vilka frågor du svarar på.

   2021.06.03
   Samtalsfråga 1 och 2

   1. Vad är ditt första intryck av Selektiva Selma? Något speciellt du fastat för som gör att du vill läsa vidare?

   2. Under bokens första fjärdedel får vi stifta bekantskap med ett gäng olika karaktärer.
   Beskriv gärna någon/några av dem kort! Vem gillar/ogillar du? Varför? Vilka känslor väcker de olika karaktärerna i dig som läsare?

   En påminnelse om några vi fått möta: Selma, Fridolf, Alex, Eva-Lisa, Magnus och Gabriel.
   Fyll gärna på om jag missat någon som gjort ett intryck på dig!

   2021.06.10
   Samtalsfråga 3

   3. Har du stött på någon del i boken som fått dig att skratta rakt ut? Eller åtminstone dra mungiporna lite extra uppåt? Citera gärna eller hänvisa till vilken sida och berätta varför!

Visar 3 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.