Feelgoodsommar med Vännäs bibliotek
Offentlig bokcirkel aktiv 3 år, 3 månader sedan📚Sommarens böcker: 31 maj – 27 juni: Selektiva Selma av Josefin Sandblom ▪ 28 juni – 25 juli: Morgondagens post till Vidhäll av Solja Krapu-Kallio ▪ 26 juli – 22 augusti: Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata ▪ Samtalsfrågor publiceras varje torsdag med start 3 juni under fliken Bokdiskussioner. ▪ Syftet med Feelgoodsommar är just det, feelgood. Det ska kännas lustfyllt och bra att delta, därför vill jag att du gör det på dina villkor. Det finns inga krav. Du kan läsa alla eller en. Kanske påbörjar du en och känner att det inte var något för dig? Lägg bort den och gör ett nytt försök med nästa titel! Vill du bara ta del av andras tankar utan att skriva själv? Det är faktiskt helt okej! Hur du gör är upp till dig och alla sätt är lika välkomna! Jag hoppas att vi tillsammans får en riktigt härlig Feelgoodsommar med läsupplevelser och samtal som värmer och berör.
Bokcirkelsansvarig: ina.bjorndotter@vannas.se
Selektiva Selma av Josefine Sandblom
- Detta ämne har 14 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast för 3 år, 5 månader sedan av Ina Björndotter.
- FörfattareInlägg
- 2021-07-15 kl. 15:55 #41052
Vill bara flagga för att det har kommit en uppföljare till Selektiva Selma!
Fridlysta Fridolf heter den och på bokus.se går följande att läsa om handlingen:
”Selma vill väl, men ofta blir det på något märkligt sätt fel. Fast egentligen är det kanske mest när hennes man Fridolf lägger näsan i blöt? Ja, så är det nog.
När Eva-Lisa, som i många år längtat efter ett syskon till sin tonårsson, äntligen blir gravid igen överskuggas lyckan av ett svartsjukt ex som gör vad han kan och lite till för att förstöra idyllen. Selma och Fridolf tar det som sitt uppdrag att lösa problemet med det påstridiga exet. Vad lagen säger om tillvägagångssättet har de faktiskt inte tid att bry sig om.”
Vad säger vi, behövs det en uppföljande bokcirkel på den mån tro?
- 2021-07-15 kl. 00:30 #41025
Som sagt, jag gillade boken mycket, rolig läsning. Det mest intressanta var att få mer kunskap om just den här selektiva ätstörningen. Visste knappt nåt förut. Och en trovärdighet eftersom författaren själv har den, hon vet vad hon skriver om. Så fruktansvärt svårt det sociala livet blir när så mycket handlar om maten och alla kommentarer som blir då man bryter ”normen”. Den insikten får man verkligen genom Selma. Och en påminnelse att aldrig kommentera det minsta om någons matval! Man vet aldrig vad det kan ställa till!
Gillade också skildringen hur Selma och Fridolf pratar, reder ut och hittar tillbaka till hur de vill ha relationen.
Och självklart är det feelgood tycker jag! Rekommenderat både boken och cirkeln till flera.- 2021-07-15 kl. 15:15 #41044
Ja men visst kan det vara enkelt att kommentera ändras matvanor men precis som du säger vet man inte alltid vad det kan ställa till med! Tycker du gör en bra poäng av att trovärdigheten ökar genom författarens egna upplevelser, känns som det lätt hade kunnat låta larvigt om någon annan försökt skriva om ätstörningen utan att själv ha levt med den.
Tack för ditt aktiva deltagande och vad kul att höra att både boken och cirkeln rekommenderats vidare :)
- 2021-07-10 kl. 11:08 #40878
1. Först tänkte jag inte läsa Selektiva Selma men jag laddade ner boken och satte igång.
Först intrycket var: Vilken bitter tant.
2. Fridolf verkar vara en riktig torrboll. Eva-Lisa känner jag igen mej i som förälder. Och jag lider med henne att Gabriels pappa Magnus lämnat dem.
Alex ger mej inga tankar alls. Författaren beskriver karaktären för lite i detalj.
3. Jag hade ju lånat boken elektronisk och de verkar inte ha med sidnummer dessvärre men passagen där Fridolf säger att han lånat två böcker som handlar om en surtant och surgubbe och att det ju kan passa in på han och Selma fick mej verkligen att tjuta av skratt.
Skamligt nog så njöt jag även av när Selma klippte sönder strumporna i tvättstugan. Det är kul när folk i böcker och film gör galna och dumma grejer som du aldrig själv skulle göra i verkligheten.
4. Selektiva Selma handlar mycket om hur jobbigt det kan vara att ha svårt med mat. Och att omgivningens inställning att det bara är att äta kan ställa till problem.
Jag har läst en intervju med Josefin som skrivit boken och hon har själv problem med mat.
5. Jag brukar inte rekommendera böcker så ofta. Ibland gör jag det till en kompis. Jag kommer inte att rekommendera Selektiva Selma för boken berörde mej inte tillräckligt mycket även om jag verkligen gillar Selma och kommer att läsa uppföljaren.
6. Boken fick mej att må bra. Men det brukar upp-litt göra och det är därför jag läser sådana böcker.
Det händer så mycket elände ändå så att bli en del av det svarta genom att läsa en deckare om något blodisande mord brukar jag oftast undvika.
7. Det var bra för mej att bli påmind om hur mycket vissa sorters mat kan plåga de som är känsliga.
Jag har själv svårt för kladd och är noga med att beställa utan sås när jag beställer falafeltallrik eller liknande då personalen annars vräker sås över hela tallriken för det mesta. På finare ställen som Bishops brukar de vara bättre på att servera sås i skålar bredvid istället för att klämma ut den över hela tallriken. Jag tycker synd om Selma som bara kan äta potatis. Många ”petiga” människor till exempel jag själv är mest känsliga för kladdiga såser. Och att mat blandas samman på tallriken. Josefin (författaren) sa att hon själv mest lever på kött.
Sedan gillade jag även att Fridolf och Selma pratade ut och att de insåg att Fridolf betett sej som en tråkmåns för att han trodde att Selma skulle må bättre av att undvika vimmel där mat brukar vara en stor del. Så nu hoppas jag att paret passar på att uppleva saker mer.
Det var även bra att Eva-Lisa fick Selma att läsa på Fejjan så hon förstod att hon inte var ensam om att uppleva sådant obehag kring mat och ätande.
8. Klart att boken är en hjärtevärmande bok. Slutet är ju ändå lyckligt. Fridolf och Selma lever upp och deras barn Alex hittar en hjärtevän i Eva-Lisa som är en härlig människa.- 2021-07-15 kl. 15:48 #41050
Vad kul att du läste boken ändå och svarat på alla frågorna, det gör mig varm i hjärtat :)
Så härligt att höra att du fick tjuta av skratt vid ett tillfälle! Jag har inte boken i närheten just nu men ska definitivt bläddra igenom den en snabbis vid tillfälle och se om jag hittar passagen du syftar på. Jag njöt också av alla dumheter som Selma gjorde, både att lägga varor i andras kundvagnar eller om det rent av var väskor? och när hon klippte sönder kläder i tvättstugan, det kändes lite som jag själv fick ”klippa ut” lite frustration igenom Selmas agerande och det var en härligt känsla!
Jag tycker det är fint att du säger att den handlar mycket om maten för det gör den ju faktiskt! Framför allt kanske man kan säga att maten som tema är det som särskiljer Selektiva Selma från andra feelgood-romaner. För jag håller med om att nog är det feelgood alltid! Fint att du också lyfter passagen när Anna-Lisa hjälper Selma med FB för att hitta likasinnade, det kan verkligen vara en stor lättnad att få vare en del av en majoritet i något sammanhang, även om det ”bara” är i en FB-grupp.
Själv är jag inte känslig för kladd (snarare tvärt om, vill ha det kladdigt) däremot andra konsistenser och jag minns första gången jag satt och åt middag med fyra andra vuxna (två jag aldrig träffat) och det visade sig att 4 av 5 var känsliga men på helt olika konsistenser. Det var en obeskrivligt härlig känsla att inte behöva förklara sig utan mer kunna säga ”såhär är det för mig” och få typ exalterade instämmanden, ”Ja men exakt så är det för mig också!”/”Min reaktion är densamma fast det som triggar är annorlunda”/”Det är så jobbigt när folk säger osv osv”. SÅ BEFRIANDE!
Jag är också sugen på läsa nästa del, såg först häromdagen att det kommer en. Jag känner mig lite kluven på hur den ska nå upp till denna men ska bli intressant läsning. Vi får kanske starta en bokcirkel för den med!
- 2021-06-29 kl. 12:34 #40511
Erkännande: Jag missade helt att publicera samtalsfrågor två torsdagar i rad, anledning? Jag hade semester! Mina kollegor hade erbjudit sig att sköta bokcirkeln tills jag kom tillbaka men jag var lite kaxig och sa att det fixar jag, det är ju så kul, inte glömmer jag bort det! Tji fick jag när jag inte höll reda på veckodagarna🙄 Så kan det gå, nu är jag i alla fall tillbaka resten av sommaren och här kommer mina svar på fråga 4-8.
4. Detta tycker jag är en så klurig fråga att svara på oavsett vilken bok jag läst. När jag försöker sammanfatta mig kommer jag på nya saker som jag inte först tänkte på men som känns lika viktiga. Det är också svårt att välja mellan en kort beskrivning och en lång beskrivning. Personligen föredrar jag att få korta sammanfattningar berättade för mig så jag ska försöka mig på en sådan. Jag gillar inte att få detaljer avslöjade för mig så en kort generell beskrivning som inte är densamma som baksidans text. Okej här kommer mitt försök: Selektiva Selma handlar om två kvinnors som av en slump råkar komma in i varandras liv precis när de båda är i stort behov av förändring. Det är en varm och mysig bok som berör. Förutom vanliga teman som vänskap och kärlek finns det i berättelsen ett fokus på självinsikt och utveckling samtidigt som den också reflekterar delar av vår samtid på vissa områden som jag inte förväntade mig av en feelgood.
5. Jag kan absolut tänka mig att rekommendera Selektiva Selma. Framförallt till alla som vill läsa en mysig feelgood som handlingsmässigt inte är den ”stereotypa” feelgooden. Jag gillar att författaren lyckas förmedla många olika känslor och vardagliga situationer på ett träffsäkert och samtidigt lite överdrivet sätt. Förstår ni vad jag menar? Jag känner liksom igen mig i flera av karaktärernas ageranden och tankesätt även fast berättelsen i sin helhet känns ”tillrättalagd”. Det jag både skulle ”varna” för och använda som argument för att den bör läsas är den stundvis både mörka och ibland ironiska/sarkastiska tonen. Är man inget fan av det kanske det inte är rätt bok men till alla andra som vill ha en mysig läsning passar den perfekt!
6. Läsningen av Selektiva Selma fick mig att må bra, jag hade liksom en mysig känsla i kroppen under hela läsningen och ogillade att behöva lägga ifrån mig boken för att göra annat. Samtidigt var det en läsning som var enkel att återuppta och snabbt komma in i igen vilket för mig är ett sort plus som ofta tenderar att sträckläsa.
7. Direkt blev jag väldigt nyfiken på det här med vad en selektiv ätstörning faktiskt innebär. Författaren gjorde även ett fint jobb med att gestalta hur stor plats mat har i vår vardag och hur jobbigt det är när man inte passar in på grund av sina matvanor i olika sociala sammanhang. Det kändes aldrig som att författaren ”tvingade på mig” information utan det vävdes ihop fint med berättelsen och Selma som person. En annan sak som jag verkligen tar med mig är påminnelsen som jag upplevde att jag fick när Selma och Fridolf äntligen började kommunicera med varandra igen på riktigt. Det är verkligen så lätt att fastna i vanor och anta att vi kan våra partners utan och innan men ingen av oss är tankeläsare och jag tror att många saker förblir olösta eller orimligt stora irritationer (som typ Selmas uppfattning om sin mans rutinfasta liv i bokens början) när de kanske hade varit möjligt att lösa om det bara kommit till ytan i tid. I relation till det gillar jag också hur Selma och Fridolf i deras samtal gestaltas med en ömsesidig respekt och djup kärlek för varandra. Båda två lyssnar och försöker förstå den andra på ett sätt som jag tycker är modigt och väldigt oegoistiskt. Det var väldigt fint att läsa.
8. Jag tycker absolut att Selektiva Selma platsar på Feelgoodhyllan! För mig är feelgood både en fråga om form och känsla. Till formen handlar det en relativt rak handling som är lätt att komma in i, den bjuder inte på för många överraskningar och den slutar lyckligt. Personerna är inte alltid så komplexa och sammansatta utan domineras av några få drag som gör det lätt att falla för dem eller tycka väldigt illa om. En ”bra” feelgood ger mig dessutom någon tankeställare eller påminnelse, vilket i princip all litteratur gör på ett eller annat vis för mig. Jag är nog ganska så reflekterande av mig helt enkelt. När det gäller känslan handlar det såklart om att berättelsen får mig att må bra och att det känns lite förutsägbart och tryggt. Selektiva Selma stämmer väl in på alla dessa ”kriterier” för mig.
- 2021-06-28 kl. 01:00 #40426
Hej! Jag kom igång med läsningen av boken sent och har fullkomligt plöjt igenom den!
ÄLSKAR hur Selma förvandlas från den sura griniga gamla tanten till en sprudlande livsälskande kvinna. Tycker att författaren väver ihop de två separata historierna om Selma och Eva-Lisa i väldigt bra.
En riktigt bra ”sommar feelgood” bok!- 2021-06-28 kl. 15:54 #40477
Välkommen! Bättre sent än aldrig sägs det ju och jag är oerhört glad att du hakar på i ”sista minuten”. Fast ska vi va riktigt petiga så har du hela sommaren på dig att både läsa och svara på samtalsfrågorna och/eller de andra deltagarnas inlägg. Så känn dig som hemma och du får mer än gärna svara på alla eller några av frågorna även om det sker efter att du plöjt igenom boken. Hur härlig är inte den meningen förresten? Att få plöja en bok är ju bland de bästa känslorna, speciellt på sommaren!
Kul att du gillar den och jag kan bara instämma, Selmas förvandling är underbar! Även om scenariot med SelmaS erbjudande att sitta barnvakt åt Eva-Lisas son känns föga rimligt i ”verkligheten” fungerar det utmärkt i denna berättelse just för att Selma är som hon är och Eva-Lisa befinner sig i en aningen hopplös situation. Mycket underhållande läsning!
- 2021-06-21 kl. 23:23 #40291
Hm, tror inte jag direkt skrattat högt, som jag minns. Mer att jag sitter och ler mycket när jag läser. Det är en mycket humoristisk bok och många roliga dialoger, men så var det det där att komma ihåg var man läste det där som var så kul… Min plan med lappar på viktiga ställen faller på att jag inte kommer ihåg att använda dem. Och kommer jag ihåg så vet jag inte vars jag lagt klisterlapparna. Men en kul scen var iaf när Selma presenterar Gabriel och Fridolf för varandra. S 156, när hon påstår att Gabbe är döv! Och grabben spelar med! Tycker författaren är riktigt bra på dialoger. Som när Selma och Fridolf verkligen börjar samtala med varann och liksom hittar tillbaka till varandra. (Några sidor efter exemplet ovan). Önskar bara att Eva -Lisa kunnat ösa på mer när hon träffar xmaken, satt honom rejält på plats när han beter sej helt sanslöst illa.
- 2021-06-22 kl. 21:30 #40311
Hahaha! Ja det där med att komma ihåg passager är inte lätt, jag verkligen bläddrade tillbaka för att påminna mig. Håller med om att introduktionen mellan Gabbe och Fridolf också var en del som fick mig att le lite extra. Och jag fullkomligen ÄLSKAR det samtalet mellan Selma och Fridolf som du syftar på, det fick mig att tänka till och lixom bli påmind om hur lätt det är att missförstå/feltolka varandra när vi inte talar i klarspråk. Håller med dig om att författaren är riktigt bra på dialoger och även inre ”monologer” eller vad man säger, alltså när hon gestaltar (framför allt) Selmas alla tankar
- 2021-06-10 kl. 10:54 #39919
3. Jag gillade ju boken redan från första sidan men dessutom mer och mer ju längre jag läser. Kommer på mig själv med att ”fnysskratta” (ni vet, inte ett riktigt skratt men något som ändå är tillräckligt träffande eller underhållande för trigga en reaktion) med rätt jämna mellanrum. Exempelvis i konversationen mellan Gunilla och Eva-Lisa på sida 90, ungefär halvvägs ner på sidan:
”Det är inte klokt vad förändringar jag ska genomföra i mitt liv nu. Jag börjar förstås på måndag, sånt kan man inte börja med mitt i veckan, det förstår ju alla.”
”Låt mig gissa, du ska äta bättre, kanske till och med införa matschema och storhandla, absolut inte äta godis mer än någon mörk chokladbit till lördagsmyset. Sedan ska du träna, jag skulle tro promenader ligger närmst till. Du kanske chockerar mig […]. Är övertygad om att du nu ska putsa dina fönster varje månad och bädda rent i sängen minst en gång i veckan, även om du inte har tvättid så ofta”
Jag känner mig så träffad av båda dessa citat! På ett underhållande och bra vis alltså.
- 2021-06-08 kl. 23:18 #39882
Jag gillar boken rakt av. Det är inte nån ”sötsliskig” utan mer ”rå” feelgood. Eva-Lisa är trevlig, man vill se hur det går för henne. (Nånstans vet man ju hur det går förstås..) X-maken en egoistisk idiot, ganska vagt beskriven men det är väl den roll han har i boken och är inte särskilt intressant. Samma med flickvännen. Det är Selma som är den roliga karaktären. Bitsk med en ironisk och burdus slags humor och som inte bryr sej eller förstår hur den landar hos andra. Gnälliga tankar om andra och fantasier vad man skulle göra mot andra har vi nog lite till mans men Selma, hon gör verkligen saker som typ att klippa sönder grannens tvätt! Kul i en bok men kanske inte att möta en Selma i verkligheten! Men hon är egentligen inte elak, mer deprimerad tror jag, och har fastnat i livet. Håller med, det blir intressant att se hur det går för henne och Fridolf.
- 2021-06-10 kl. 10:42 #39917
Vad kul att du gillar boken! Håller med om att det är ”råare” och jag är ett stort fan av den stilen. Jag tror de flesta av oss kan känna igen oss i Selmas tankar men att agera på tankarna är vi nog inte så många som skulle göra! Men som sagt, det blir underhållande läsning. Jag tolkar det på samma sätt som du, att hon snarare är deprimerad och fast i en situation som inte gör henne lycklig snarare än elak.
- 2021-06-03 kl. 15:31 #39737
1. Mitt första intryck är väldigt lovande. Jag får en känsla av att Selektiva Selma kommer bli en härlig läsupplevelse i sin helhet. Det jag verkligen fastnat för och som driver mig i läsningen är Selmas matvanor och sinnesstämning. Jag är också nyfiken på veta mer om relationen mellan Selma och Fridolf.
2. Selma: Uppgiven, försvarande och envis.
Fridolf: Rutinfast och trogen.
Eva-Lisa: Den klassiska feelgood-kvinnan. Ni vet, hon som gett upp på kärleken. Frågan är ju om det löser sig för henne eller inte!Med tanke på svaret på min första fråga så är det väll föga förvånande att jag fattat tycke för Selma. Jag tror det är för att jag kan känna igen mig väldigt mycket i henne. Speciellt när det gäller Selmas matvanor känner jag mig representerad på ett sätt jag aldrig förväntade mig bli, varken i denna eller någon annan bok någonsin, även om mina bekymmer med mat är långt ifrån lika komplicerade som huvudkaraktärens. Hennes ironiska och bitska sätt att tänka och agera tycker jag är underhållande och befriande att hon lever ut, även om jag inte stöttar vissa av hennes beteenden rent moraliskt.
Att ogilla Magnus är nog varken unikt eller förvånande. Han fungerar ju mest som en katalysator i Eva-Lisas del av berättelsen. Det som triggar mig är att relationen är med just en 18-åring. Jag hade tyckt lika illa om han ifall det varit med en 20-25 åring för hans beteenden hade ändå varit oförsvarbara. För mig hade det räckt för att ogilla han och förstå Eva-Lisas bakgrund. Jag kommer försöka ignorera hur ung och faktiskt är i min fortsatta läsning och påminna mig om att det faktiskt bara är påhittade personer. Kanske visar det sig fylla något mer syfte längre fram än att bara få Eva-Lisas situation att verka så illa som möjligt.
Överlag har kan jag sammanfatta det med att Selektiva Selma hittills väckt mer känslor och tankar applicerbara på mitt eget liv än jag förväntat mig och hoppas på en likande fortsatt läsning.
- 2021-06-02 kl. 15:43 #39704
I detta forum förs samtalen om Selektiva Selma. Samtalsfrågorna fylls på här fyra torsdagar i rad med start 3 juni.
Du får gärna vara tydlig i dina inlägg med vilka frågor du svarar på genom att numrera dina svar men det är såklart inget krav. Svara på det sätt som passar dig bäst.2021.06.03
1. Vad är ditt första intryck av Selektiva Selma? Något speciellt du fastat för som gör att du vill läsa vidare?2. Under bokens första fjärdedel får vi stifta bekantskap med ett gäng olika karaktärer.
Beskriv gärna någon/några av dem kort! Vem gillar/ogillar du? Varför? Vilka känslor väcker de olika karaktärerna i dig som läsare?
En påminnelse om några vi fått möta: Selma, Fridolf, Alex, Eva-Lisa, Magnus och Gabriel. Fyll gärna på om jag missat någon som gjort ett intryck på dig!2021.06.10
3. Har du stött på någon del i boken som fått dig att skratta rakt ut? Eller åtminstone dra mungiporna lite extra uppåt?
Citera gärna eller hänvisa till vilken sida och berätta varför!2021.06.17 (Publicerat 2021.06.28)
4. Vad skulle du säga att Selektiva Selma handlar om? Vilka teman har just du fastnat för?5. Kan du tänka dig att rekommendera boken till någon, eller har du kanske redan gjort det? Vem och varför?
2021.06.24 (Publicerat 2021.06.28)
6. Hur fick läsningen av Selektiva Selma dig att må?7. Vidgade läsningen dina vyer på något vis? Nya insikter eller reflektioner? Är det något speciellt du tar med dig från berättelsen om Selma, Fridolf, Eva-Lisa och resten av gänget?
8. Sista frågan: Tycker du att Selektiva Selma hör hemma på Feelgoodhyllan? Varför/Varför inte?
2021.06.28 Avslutande hälsning från Vännäs bibliotek
Tack för härliga veckor med Selektiva Selma! Glöm inte bort att det är helt okej att svara på frågorna när som helst under sommaren även om cirkeln nu går vidare till nästa bok. Det är lite det som är poängen med att ha tre böcker i samma cirkel, samtalen får hållas levande hela långa sommarn ut 🌻Du är varmt välkommen att haka på i efterhand!
- FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.