Doris Lessing "Till rum nitton"

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #24633

   Inledningsvis skriver författaren att boken ska handla om ”förnuftets misslyckande”, anser ni att det stämmer överens med novellens handling?
   Kan denna inledning om ”förnuftets misslyckande” fungera som en vägvisare för läsaren? Vi måste tro på att historien handlar om förnuftets misslyckande.

  • #24610

   1. Inledningsvis är novellens huvudkaraktärer två självständiga individer och när de blir tillsammans känns det som en självklarhet. Medan novellen fortskrider tar de två Susanne och Matthew på sig olika normaliserade roller som att vara föräldrar, husägare, hemmamamma och arbetande pappa. Varför är det så viktigt för huvudkaraktärerna att följa dessa roller?

   2. Efter att åren går blir både Susanne och Matthew mer olyckliga, de förklär detta som ”leda” eller ”rastlöshet”, varför fortsätter de leva i denna olycka?

   3. Första gången Matthew är otrogen hanteras detta utan reaktion från Susanne. Varför tror ni?

   4. Susanne har ofta en önskan till ”ett eget rum”, vad symboliserar detta?

   5. Susanne känner sig alltid jagad av sina plikter. Även om hon minskar dem genom hembiträde och en Au Pair. Desto mindre fasta plikter hon får desto värre känner hon sig bunden. Vad skulle hända om hon bara ignorerade dem? Varför tror ni hon känner som hon gör över plikterna?

   6. Mot slutet av novellen beskriver Susanne det som att hon ”tar på sig rollen som en mor”, då har hon levt i många år som mor till sina fyra barn. Är det en roll eller bara hennes liv? Varför tror ni det känns som en roll?

   7. Susanne och Matthew pratar om skilsmässa men ingen av dem vill skiljas. Varför fortsätter de att leva tillsammans?

  • #24583

   Här diskuterar vi novellen “Till rum nitton” 8-15 okt.

Visar 2 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.