Pesten av Albert Camus

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #30969
   Anja
   Deltagare

    Fisksätras bokcirkel har pga av pandemin gått på halvfart i höst. Men en bok har vi läst hittills: Pesten av Nobelpristagaren Albert Camus. Vilken bok kan passa bättre att läsa i dessa tider?
    Det handlar om en stad i Nordafrika som hamnar i belägringstillstånd pga av en pandemi som först drabbar råttorna och sedan människorna i staden. Huvudperson tillika berättare är läkaren Bernard Rieux som kämpar mot pestens framfart.
    Det går att dra många paralleller till nutidens coronapandemi, i synnerhet människors olika reaktioner i förhållande till sjukdomen. En del blir livrädda och isolerar sig medan andra festar på som vanligt! Vissa skor sig på den nya situationen i samhället och andra ställer upp som volontärer.
    En del av oss som läste Pesten tyckte att den var lite seg, i synnerhet i mitten. Dock ska sägas att vi läste den gamla översättningen från 1947. Idén var att läsa Jan Stolpes nyöversättning från 2020, men den var utsåld överallt. Början och slutet var mycket spännande och boken i sin helhet väckte mycket tankar och funderingar. Människans förhållande till lidande och död, mod vs feghet, kärlek och solidarietet är några exempel. Alla bokcirkeldeltagare höll med om att tiderna förändras men inte människorna. God läsning!

  Visar 0 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.