Kapitel 25 till 28

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #44978
   Gnesta bibliotek
   Deltagare

    Den här veckan var riktigt intressant eller vad säger ni? Rektorn säger sig vara på deras sida, Anna-Karin har beroendeproblem och både Vanessa och Linnéa skulle behöva dumpa sina killar.

    Efter Rebeckas begravning stöter Minoo på Gustaf som ser rätt förstörd ut. Deras samtal i sig var inte så intressant, men två saker sticker ut. Korpen och det faktum att Gustaf såg Rebecka ramla ned från taket. Det han däremot inte såg var någon annan, och vi vet ju att hon inte var själv på taket. Så har vi en till person som kan bli osynlig eller stod han i en dålig vinkel? Det andra som sticker ut är att det under samtalet sätter sig en korp i trädet bredvid dem. Det faktum att författaren gör oss uppmärksamma på korpen gör den genast misstänkt, vilket senare visar sig befogat eftersom den tydligen tillhör rektorn.

    De har alla blivit kallade till rektorn för ett rutinsamtal. Rutinsamtal börjar få en dålig klang eller hur? Tjejerna bestämmer sig för att de inte har något val, de måste gå. De tänker att rektorn kanske inte vågar döda dem mitt på skoldagen. Det är spänd stämning i rummet när de kommer och rektorn går rakt på sak. Hon säger att hon vet att de varit i hennes hus och undrar om de hittade vad de letade efter. De försöker inte förneka sitt inbrott utan konfronterar istället henne om Elias och Rebecka. Sedan följer en rad intressanta avslöjanden. Rektorn säger att det inte är hon som dödat dem och att hon helt enkelt är en häxa utsänd av Rådet för att undersöka profetian om tjejerna. Rådet är tydligen ledarna för den magiska delen av samhället och det finns en del regler att förhålla sig till. Man får till exempel inte utföra magi om vanliga människor riskerar att upptäcka det. Det som Anna-Karin håller på med är exempelvis strikt förbjudet. Korpen vi sett tillhör henne och hon har använt den för att spionera på tjejerna. Hon säger också att hon nu är deras ledsagare och avfärdar helt Nicolaus som ståt och tjuvlyssnat utanför dörren. Tror vi på det? Kan vi lita på henne? Det hon säger stämmer nog, men om vi kan lita på henne förblir högst oklart. Hennes lojalitet går till Rådet, och vad säger egentligen att de vet vad som är bäst, och bäst för vem? Bäst för Rådet eller bäst för tjejerna? Det behöver inte nödvändigtvis vara samma sak.

    Efter mötet med rektorn är Anna-Karin hemma. Hon pratar med sin morfar som berättar att han är orolig för Mia, Anna-Karins mamma. Han har aldrig set henne så här förut, och det är ju inte så konstigt, det är ju Anna-Karin som tvingar fram det. Hon får lite panik av att hennes morfar förstår att något kanske är fel. Tänk om han listar ut vad som försiggår? Hon tänker att hon kan lösa det hela genom att manipulera honom med, men kommer snabbt fram till att hon inte kan gör det mot honom. Inte mott sin älskade morfar som verkar vara den enda hon har en riktig och kärleksfull relation till. Hon har alltså något begrepp om att det hon gör är fel, men inte tillräckligt starkt för att hindra henne från att göra det mot andra. Man undrar lite hur hon tänker? Vad tror hon kommer hända när hon slutar? Kommer alla bara att glömma varför de betet sig som de gjort, eller kommer de förstå att någon manipulerat dem? Det riktiga svaret är nog att hon inte tänkt på det, för hon tänker inte sluta. Hon kan helt enkelt inte. Hon beter sig lite som en knarkare, hon har blivit beroende av sin kraft.

    Vanessas övertygelse att Wille är otrogen mot henne med Linnea blir starkare, tills hon känner att hon bara måste få reda på sanningen. Hon råkar höra att någon ska komma över till Linnea på kvällen och istället för att fråga om saken går hon hem till Linnea och ställer sig osynlig utanför hennes dörr och väntar. Hon får vänta länge men till slut kommer någon. Det är dock inte Wille, det är hans kompis Jonte. Här borde hon verkligen gå hem, men av någon anledning följer hon med in i lägenheten. På något sätt upptäcker Linnea henne och slänger ut henne. Vanessa känner sig som att hon kommer skämmas ihjäl och den här gången går hon faktiskt hem. Hemma upptäcker hon att Wille siter och pratar med hennes mamma. De går in på hennes rum och pratar. Han säger att han funderat på sitt liv och att han kommit fram till att det enda bra i hans liv är hans mamma och Vanessa. Han säger att han vill vara värdig henne och att han älskar henne. Sedan firar han. Vanessa känner sig överväldigad men glad. Hennes mamma som har tjuvlyssnat utanför dörren blir däremot inte glad. En fult förståelig reaktion från en förälder till någon som inte ens gåt ut gymnasiet än. Jag kan ju tillägga att jag tycker hon har rätt. Man bör inte förlova sig med någon som man nyss varit övertygad om att de är otrogen mot en. Det verkar dock inte vara vad det handlar om här. Vanessas mamma verkar mest rädd för att hon ska upprepa hennes misstag. Det lyckas hon däremot inte få fram, hon framstår istället som helt okänslig för Vanessas känslor och det hela slutar i ett stort bråk där hon säger att Vanessa kan flyta hemifrån om hon vill. Det är tydligt att Vanessa både vill och behöver höra sin mamma protestera mot att hon ska flytta. Men det förstår hon inte. De verkar totalt oförmögna att kommunicera med varandra. Vanessa känner sig åsidosatt till förmån för hennes mammas nya kille, medan hennes mamma tycker att hon inte ger honom en chans. Det hennes mamma inte ser är att han inte är särskilt trevlig mot Vanessa och att hon känner sig trängd i sitt eget hem.

    Vanessa skäms för vad hon gjorde mot Linnea och känner att hon behöver be om ursäkt. Hon bestämmer därför träff med Linnea på ett fik. Linnea förlåter henne och Vanessa undrar hur hon kan ha ihop det med Jonte. Linnea beskriver sin relation med Jonte, den har pågått länge och består till stor del av att han utnyttjar henne. Det började när hon var 11 och började dricka. Han har sålt det hon har missbrukat och gör det fortfarande. Jag får hålla med Vanessa när hon säger att Linnea förtjänar bättre. De gör de båda två. Linnea berättar att Willie inte är otrogen tillsammans med henne, men att han brukar ringa. Hon är inte intresserad och egentligen tror hon inte att han är det heller, det handlar om hans ego. Vanessa tänker att hon borde bli ledsen, men hon känner sig mest lättad. Nu vet hon i alla fall. Hon förstår inte riktigt sin reaktion, men hon förstår sällan sina känslor när Linnea är inblandad. Det har nu nämnts några gånger att Vanessa inte riktigt förstår varför hon handlar som hon gör när Linnea är inblandad. Kan det vara så att det är ett nytt skepp vi ser formas här? De skulle vara ett bra par, eller vad säger ni?

  Visar 0 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.