Gunnar Bolin Hovjuvelerarens barn

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #60488

   Husse! Tack för detta bokval och för inledning.
   Arne! Tack för ditt inlägg.
   Ja…pust… Många namn…. Jag skrattade högt på ngt ställe. Händer inte ofta.
   Återkommer till det. :-) :-)

  • #60422
   Arne
   Deltagare

    Som du säger en intressant bok men många personer att hålla reda på. Jag funderade faktiskt på att kopiera släktträdet och ha det vid sidan om vid läsningen. Man behövde ju kolla i det hela tiden.

    Några för mig nya historiska fakta dök upp, jag visste inte att det nybildade Ungern hade en kommunistregim under några månader efter första världskriget. Eller att kommunisthotet var så stort i Europa bara några år efter att de tagit makten i Ryssland och att de var på väg att ta makten i flera av förlorarländerna efter kriget.

    Karins äktenskap var inte bra, hon var på väg att be Ernst om skilsmässa men då upptäckte hon att hon var gravid.

   • #60418
    husse
    Deltagare

     Jag hade läst om denna bok och tyckte att den verkade intressant. Därför önskade jag den som födelsedagspresent och fick den av en anhörig.
     Det är intressant med en så internationellt spridd familj. Det skulle ha varit intressant att få veta hur det gick till när de blev tsarens hovjuvelerare men det framkommer inte.
     Det är intressant att följa hur man först i det längsta höll sig kvar i Ryssland men sedan i sista stund lyckades rädda företaget och huvuddelen av egendomen.
     Jag tycker alltid att det är intressant att läsa om förhållanden i andra länder och andra tider.
     Jag har känt ett visst läsmotstånd, mycket på grund av att det är så många människor som skildras. Ibland är det svårt att hålla isär personerna. Släktträdet är till stor hjälp men ett personregister skulle jag gärna ha velat ha. Det nämns ju också personer, som inte tillhör släkten.
     Det som har intresserat mig mest i boken är skildringen av de politiska förhållandena i Österrike på 30-.talet och framåt. Det var mycket som jag inte visste, som till exempel de österrikiska ledarnas rädsla för nazisterna.
     En sak som är intressant är författarens farfar, Ernst Hoffenreich, som offrar en lovande juristkarriär för att arbeta som socialdemokratisk politiker, något som bör ha chockerat hans familj. De delade inte hans åsikter. Det framkommer tydligt. Även författarens farmors bror, Karl Seitz, gör ett liknande val.
     det verkar ha varit viktigt för familjen att ha andningshålet i Båstad, Småryd. Litet märkligt är det, att Karin, Babi, tillbringar långa sommarperioder där utan att Ernst är med. Men deras äktenskap verkar inte ha fungerat så bra.
     Det är också intressant att läsa om författarens samtal med sin far om det förflutna. Han verkar ha varit ovillig att säga så mycket. Hans tid hos faster Hilda och hennes nazistanstrukne man, Hugo, måste ha satt djupa spår.
     Som helhet sett en intressant bok.

   Visar 2 svarstrådar
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.