Nalen

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #38293
   Angela
   Deltagare

    Min far har varit i sin ungdom på nalen han var politisk aktiv och var på möten i Stockholm. Och att han fick åka från lilla borensberg upp till storstaden var ju spännande. Hittade han o mors brev som skrev när han var där.O han hade skrivit om nalen! Sedan har han på senare tid även hjälpt till med att snickra saker till nalens lokaler dörrar mm så han fick åka dit och montera o minnas lokalerna!

    • #38324
     MariaG
     Deltagare

      Det var ju verkligen kul med din pappa som också har varit på Nalen!

    • #38178
     MariaG
     Deltagare

      En fördel med att läsa “historiska romaner” är att man har chansen att lära sig en massa nytt. Ibland räcker det med det man lär sig i boken, ibland vill man ha reda på mer. Sara Lövestam har smugit in en del rena fakta om tiden under andra världskriget i historien om Alvar. Bland annat spelar ju “Nalen” en väldigt stor roll. Jag talade med en väninna som bodde i Stockholm under Nalens sista år som faktiskt hade varit där och dansat – på lördagseftermiddagarna. Jag blev rätt förvånad, för hon är, vad jag förstod, alldeles för ung för att ha varit där. Hon förklarade att hon varit ovanligt lång för sin ålder under hela sin uppväxt och därför kunnat utge sig för att vara äldre än hon var – och givetvis hade hennes föräldrar ingen aning om var hon var; ungefär som Anita i boken som säger att hon är på ridklubben. Att min kompis hade haft kul förstod jag. Hon berättade att varje dag tappade massor av folk sina skor på dansgolvet, så det stod en stor lår innanför entrén där alla upphittade skor lades och där fick man rota. Men det var aldrig någon som stal något.
      Om du vill läsa mer om Nalen kan du titta på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nalen

      Det här med att smyga in fakta, riktiga personer och typiska föremål i en text som utspelar sig i historisk tid brukar kallas för “tidsmarkörer”. Har ni läsare hittat några tidsmarkörer i texten som bidrar till att skapa historien om Alvar under världskriget?

    Visar 1 svarstråd
    • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.