• Hej! Har ni kommit långt i berättelsen? Här kommer några nya frågor. Som vanligt får ni gärna lyfta helt andra tankar som väckts under läsningen:

  Har ni något citat eller någon mening som ni uppskattat särskilt mycket i boken?

  Hur skulle ni beskriva huvudpersonen Makepeace? Skulle ni säga att hon är en mer ensam karaktär eller en med allierade?

  • Hmm, jag tycker både och. Makepeace är en ganska ensam person, i och med att hennes förmågor ska hållas hemliga i så många sammanhang. Men för att klara sig tvingas hon också skapa allianser både med själarna som bebor henne och människorna hon träffar längs vägen. Och är duktig på det. Hon känns som en riktig survivor, tycker jag!

   Åh, jag har…[Läs mer]

   • Jag tycker att Makepeace känns ganska ensam men tänker att hon tvingats bli det pga sin uppväxt och mammans önskan att hålla sig lite under radarn. Hon har blivit sviken av både nära och andra och verkar vara misstänksam mot människor. Men hon känns hundra procent lojal mot dom hon verkligen litet på. En riktigt vän.

  • Jag kommer inte på någon rubrik eller citat jag fastnat för. Men gillar verkligen Hardinges språk, hennes miljöbeskrivningar. Det känns äkta. Ibland så äkta att dofter tränger ut genom berättelsen. Dofter av död och förruttnelser, av sjukdom och smuts.

  • Makepeace känns som en karaktär som hade haft många nära vänner om hon fått chansen. På det sätt som hon värnar med ödmjukhet om björnen hade hon också värnat om sina vänner, hon känns oerhört lojal.

 • Hur går det med läsningen? Här kommer några nya frågor att fundera på:

  De dödas skuggor mixar verklig historia (1600-talets England, konflikten mellan kung Karl I och parlamentet), fiktiva platser och personer (Grizehayes och familjen Fellmotte) och övernaturliga inslag. Hur tycker ni blandningen av fakta och fiktion påverkar historie…[Läs mer]

  • Jag tycker att blandningen av fakta och fiktion är väldigt intressant! Än så länge så känns det som att de båda delarna går ihop med varandra väldigt bra och det känns inte konstigt på något sätt enligt mig. Jag tycker att James verkar vara en intressant karaktär och hoppas få lära mig lite mer om honom längre fram och hur hans relation till Mak…[Läs mer]

  • Jag tycker att Lady April är en läskig och spännande karaktär, gillar de creepy avsnitten av boken.

   Inslagen av faktiska historiska händelser som vävs in i berättelsen känns som mer och mer självklara delar av boken ju fler kapitel jag läser. Jag var mer skeptisk till detta tidigare. Det är ju också ett ganska vanligt koncept i fantasy-gen…[Läs mer]

  • Jag gillar också blandningen fakta fiktion. Dels tycker jag det kan bli mer substans till berättelsen när en kan härleda den till faktiska historiska händelser och platser. Håller med om att Lady April är superläskig.

   Är väldigt nyfiken på björnen. Får känslan att den kommer spela en betydande, kanske avgörande, roll längre fram.

 • Nu drar vi igång den här cirkeln! Delta genom att svara på frågorna, berätta om dina tankar eller ställ helt egna frågor.

  Här kommer de första diskussionsfrågorna:

  Det är mycket som händer i början av boken. Vad fastnar du särskilt för? Vad tycker du känns mest spännande? Vad ser du mest fram emot att få reda på mer om?

  Påminner huvu…[Läs mer]

  • Jag har inte hunnit läsa så långt än men än så länge tycker jag att det är spännande vad som är fantasy (på riktigt) och vad som är typ vidskeplighet. Är det mamman försöker skydda Makepeace från ett riktigt hot eller bara ängslan över spöken.

  • Fysjutton det är så mkt hemskt som händer i början. Jag fastnar särskilt för Makepeace, gillar henne direkt väldigt mkt. Jag vill inte avslöja för mkt, men första natten som Makepeace sover ensam utan sin mamma hemma hos kusinerna är såååå obehaglig och gripande.

   “De travade sig fram över hennes inte, hennes försvarsverk. De hittade sprickor…[Läs mer]

  • Men jösses ja, så spännande och nervkittlande det är! Gillar också Makepeace jättemycket. Hon känns stark och cool, men inte på ett sånt där lillgammalt sätt som en del rediga unga kan beskrivas. Är så spänd på att läsa vidare.

  • Glömde nämna namnet. Älskar det, tänk så mycket det ryms i namnet Makepeace. Kanske också kan kännas som en börda?

  • Det känns som att det är rätt många trådar i berättelsen och i början tyckte jag att det var lite i vägen för historien om Makepeace.

   Jag kom att tänka på huvudpersonen Maika i fantasyserien Monstress, hon blir också likt Makepeace invaderad av en främmande kraft, ett sorts monster eller demon, som hon måste försöka kontrollera. Jag gillar verk…[Läs mer]

  • Jag tycker att det än så länge har varit lite svårt att hänga med i vad som händer i boken, speciellt i första början men förhoppningsvis så klarnar det upp längre fram. Annars så tycker jag att det känns spännande att få fortsätta läsa och se vad jag tycker under tiden eftersom jag väldigt sällan läser böcker som kan klassas som fantasy. Tycker…[Läs mer]