• Jag gillar verkligen den här boken! De små figurerna och den absurda och ibland mystiska stämningen. Men nu har jag så mycket att läsa så att jag lämnar den för annat.

 • Diskuterar novellen Vaka med tillhörande bild med sjundeklassare – sex små grupper. Hittills har jag förstått att de gillar hämndkänslan – framför allt att hundarna hämnas mannen som skjutit sin egen hund, men någon tog även fasta på meningen om betongen som dolde jorden och tänkte sig någon sorts hämnd från naturen gentemot människan som…[Läs mer]

  • Det här är verkligen en mångsidig, rolig och poetisk bok! Hoppas många hittar den, där den gömmer sig bland tonårsböckerna! Det måste vara roligt att närläsa den tillsammans med ungdomar. Men jag förstår att språket kan vara svårt. Man undrar om det delvis kan bero på översättningen, men författaren skriver nog medvetet lite distanserat ibland…[Läs mer]

   • Klurig är meningen någonstans på mitten “som om de tillhörde dem”. Är det möblerna som tillhör hundarna eller tvärtom? Måste tolkas, ej tydligt.
    De sista grupperna med elever var väldigt skoningslösa mot mannen. Han var värd alla straff eftersom han dödat sin hund. Några sa att han var psykiskt sjuk eller alkoholiserad – som förklaring.

    • Intressant att läsa en så kort text att man har tid att vrida och vända på varje ord. Jag har bara boken på svenska och skulle gärna se texten i original också. Hur lyder den aktuella meningen i original? “As if they belonged to them?” Lika svårt att förstå vad som tillhör vem. Tänk om det i stället hade stått “Som om de hörde ihop?” Vilken…[Läs mer]

    • Den där meningen uppfattar jag som om hundarna upplever sig äga möblerna – som om de tillhörde hunden som sköts, kanske? Ja, man undrar över orsaken till mannens ilska. Men man undrar över mycket i den här boken. Det är en annorlunda “förort” – en australiensisk villaförort? De andra hundarna har trygga hem.

     • Eleverna tänkte spontant som du, Maud, om hundarna. Men om man i stället skriver att hundarna satte sig bredvid människorna som om de tillhörde dem så tänker man tvärtom :)
      Jag ska ta hem boken igen, och bläddra medan jag bokcirklar med er :) Just nu är den på jobbet.

 • Har just läst denna bok, och den är ju en smula förbryllande :)
  En sak som jag tänkte på direkt är kontrasten mellan det lite gammaldags, torra språket och de fantastiska, fantasifulla bilderna.
  Vad får kontrasten för betydelse för läsningen av berättelserna?