Jag tänkte tipsa om tre böcker som jag tycker gör sig väldigt bra i en bokcirkel.

Tre kvinnor av Lisa Taddeo

Under åtta år gör journalisten Lisa Taddeo ett undersökande arbete som sedermera ska resultera i boken Tre kvinnor. Det är en bok som följer tre kvinnor Sloan, Maggie och Lina alla på olika platser i USA och Taddeo utforskar ämnen som kvinnligt begär, lust och längtan. Boken handlar dock om så mycket mer än så, bland annat tas teman som klass, feminism och makt upp och det tror jag kan ge en mycket givande bokdiskussion.

Små eldar överallt av Celeste Ng

I den idylliska småstaden Shaker Heights är trädgårdarna välskötta, människorna som bor där anser sig vara liberala och allt är frid och fröjd. Men så flyttar bohemen Mia dit med sin tonårsdotter Pearl, en adoption delar samhället i två läger och helyllefamiljen Richardsons hus står i lågor. Det blir utmed vägen tydligt att inget är vad det verkar vid en första anblick. Här finns en rad etiska dilemman att prata om men även frågor som godhet, klass och ras.

The Hate U Give av Angie Thomas

Den sextonårige Starr lever i ett fattigt område men går i skolan i ett övervägande vitt och rikt område. Så en dag på väg hem från en fest blir hon ögonvittne när hennes barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av en polis. Denna händelse vänder inte bara uppochned på Starrs värld utan även det bostadsområde hon bor i och det blir ännu mer tydligt hur hon pendlar mellan två olika världar som geografiskt befinner sig sida vid sida. En bokcirkel har här många aspekter att diskutera, så som klass, ras, vuxenblivande och lojalitet.