Profilbild
2019-10-22

Jag har varit en läsande person sedan jag var liten. Det började med högläsning, sen knäckte jag läskoden, efter det blev jag en ännu större bokslukare och så har det fortsatt. Under många år var jag ensam i mitt läsande då inte alla kompisar tyckte om att läsa böcker på sin fritid. För mig blev Internet en sådan fantastisk plats att hitta andra läsande personer som ville diskutera och prata om sin läsning med andra. Först var det genom bloggformen som jag förde bokdiskussioner, både på min egen blogg och i kommentarsfältet hos andra. Vi växte till en grupp som ofta gick under epitetet bokbloggare. Maken till inkluderande och fritt från pekpinnar har jag inte varit med om och det var så befriande. Genom bloggarna kunde jag hitta andra som likt mig själv gärna läste ungdomsböcker utan att själva vara tonåringar, föräldrar till tonåringar eller pedagoger som läste dem för att använda i undervisningen. I och med att utrymmet för litteraturkritik rörande barn- och ungdomslitteratur ständigt krymper var det via bloggarna jag kunde få det behovet av litteraturkritik tillfredsställt. Här fanns det kunniga, pålästa, entusiastiska och engagerade läsare att diskutera med.

Med åren har bokdisussionen på Internet flyttat över till en mer spridd flora av digitala kanaler. Bokbloggar har fått sällskap och till viss del ersatts av sociala medier. På Instagram eller Bookstagram som det också kallas flödar det av böcker. Om bokbloggarna var mer ingående eller kunde bidra till djupa bokdiskussioner står sociala medier för snabba boktips och en möjlighet att enkelt hitta omdömen om en bok via hashtags. På Facebook finns det flera grupper för bokintresserade där det diskuteras läsning, läsupplevelser, boktipsas och hjälps åt för att komma på titeln på en bok någon gillat men nu glömt vad den hette. De digitala bokdiskussionerna ger en möjlighet att lätt och när du vill hitta likasinnade att prata böcker med. Likasinnade såtillvida att det är läsande personer som gillar böcker men inte nödvändigtvis personer med samma åsikt som du om en bok vilket skapar en god förutsättning för intressanta diskussioner. Några av mina bästa vänner har jag hittat tack vare vårt gemensamma bokintresse och lusten att prata om dessa på Internet. Vi behöver inte det där tråkiga kallpratet när vi umgås såväl digitalt som offline utan kan gå direkt på kärnan i ett intresse vi delar och brinner för. Precis detta har jag saknat i sociala sammanhang där det tagit ett bra tag i ett samtal att komma fram till om detta är en läsande person och om hen har läst den där boken du just avslutat och nu längtar efter att få prata med någon om. Nu kan jag bara söka på titeln eller författaren på Internet och vips så hittar jag andra att diskutera den med. Det kan vara personer i Sverige eller någon annanstans i världen.

Just internationellt är BookTube, alltså bokinnehåll på YouTube ett stort bokcommunity. Det är personer som spelar in videor om sin läsning, gör olika bokutmaningar eller diskuterar bokpriser för att ge några exempel. Ännu är vi bara några få svenska booktubers som gör sitt innehåll till kanalerna på svenska men det blir fler och fler. Det kan verka som en envägskommunikation att spela in sina åsikter om en bok i videoformat och sen publicera det men dialogen finns där både i kommentarsfältet och genom svarsvideor där andra ger sin syn på frågan eller vidareutvecklar sitt resonemang. Detsamma gäller podcast om böcker som bara blir fler och fler på svenska. Dessa kompletteras ofta med ett Instagram-konto eller en Facebook-sida där det går att diskutera böckerna som tas upp i avsnitten med andra lyssnare.

Om de fysiska mötesplatser som finns kring litteratur så som författarsamtalsarrangemang kan vara något likriktade gällande vilka typer av böcker som tas upp är den digitala bokdiskussionen mycket bredare, mer inkluderande och inte alls lika elitistisk, geografiskt oberoende och framför allt tar upp fler böcker än de som ligger på topplistorna i bokhandeln just nu. Det är några av anledningarna att jag älskar den digitala bokdiskussionen.