Profilbild
2019-10-25

Nästa vecka är det åter dags för läslov för landets barn och unga. Sedan några år tillbaka har vecka 44 fått namnet Läslov istället för höstlov eller novemberlov som det kallades tidigare. Vill ni läsa mer om Läslovet kan ni göra det här, länk.

Jag tycker det är oerhört viktigt med barn- och ungas läsning men för den skull borde inte läsning sluta att vara viktig bara för att du blir vuxen. Det finns massor med forskning som visar på goda effekter av läsning. Hösten är dessutom en perfekt årstid att stanna inne under en filt i soffan och kura upp sig med en bok. För många är det länge sedan det var sommarsemester och hösten bjuder inte lika generöst som våren på allmänna helgdagar och det är ändå ett bra tag kvar till julledigheterna. Så varför inte ta en veckas ledighet som vuxen och ägna sig åt läsning?

Tänk dig att kunna stanna uppe på kvällen hur länge du vill för att läsa klart den där fängslande boken som du läser utan att känna dig stressad av att du ska upp tidigt nästa dag för att gå till arbetet. Mitt på dagen när det är ljust ute kan du passa på att ta en långpromenad för att ladda upp med D-vitamin inför vintern med en ljudbok i hörlurarna. På så vis behöver du inte göra en paus i ditt läsande för en promenad. Detsamma gäller när du lagar mat eller gör andra hushållssysslor, då är det bara att fortsätta med din ljudbok. Vore det inte härligt att kunna gå till biblioteket där det under läslovseckan arrangeras en rad olika bokrelaterade aktiviteter på dagtid och inte efter jobbet när du är trött och bara vill hem?

Min poäng är att en vecka vigd åt läsning för vuxna skulle göra att vi kom ner lite i varv såhär under den stressiga tid som hösten ofta är för många samtidigt som dagarna blir mörkare och mörkare och energin börjar tryta. Vi skulle få tid att uppslukas av orden och berättelser under betydligt fler timmar än vad vi annars skulle hinna med. Vem vet kanske kunde det leda att stressnivåerna sjunker och att vi skulle stå bättre rustade både mentalt och fysiskt när julstressen sen kommer och riskerar att knäcka oss lagom till långledigheten. Även om ni inte har möjlighet att ta ledigt nästa vecka hoppas jag att ni tar er lite extra tid att läsa så mycket ni kan på de lediga stunder ni har.