Profilbild
2019-07-30

Veckans bloggare heter Jenny Luks och är poet. Hen jobbar även som vegansk matskribent för tidningen Syre.
Första diktsamlingen Parallellum kom 2018 på temat sexualitet och könsidentitet. Just nu är hen aktuell med ett Alf
Hambeprojekt, där hen skrivit parafraser på hans vistexter.

Hur lång tid tar det att skriva en bok? Ni känner kanske till berättelsen om konstnären som fick i uppdrag av den kinesiska kejsaren att måla en tupp? Han förberedde sig i fem år och målade tuppen på bara några minuter. Tog det fem år eller tio minuter att måla tuppen? Tog det ett år eller 35 år att skriva min första bok, Parallellum, som kom ut 2018?

På mellanstadiet skrev jag i kompisarnas Mina vänner-böcker att jag ville bli författare. Jag bestämde mig i fjärde klass när vår nya klassföreståndare gav oss berättelseböcker. Jag fyllde bok efter bok. Vissa ämnade för skoluppgifter, men de allra flesta skrev jag hemma och visade aldrig i skolan.

Nästan omedelbart blev det tydligt vilka teman som intresserade mig: sexualitet och könsidentitet. Jag skrev en trilogi som hette Bögjävel 1, 2 och 3. I dem figurerade alla mina sorters tankar genom den bisexuelle huvudpersonen Frank. Frank fick vara den pojke som jag aldrig kunde bli.

Jag var faktiskt själv inte särskilt förtjust i att läsa böcker, åtminstone inte i den omfattning som förväntades av mig. Jag ville skriva och hade inte riktigt koncentrationsförmågan att läsa romaner. I stället lånade jag böcker om svensk historia. Faktaböcker krävde inte samma intensitet.

Men så småningom började jag intressera mig för poesi. Kanske var det den korta formen som lockade. Vi testade haiku och andra versmått i skolan och i tonåren lämnade jag berättelseböckerna bakom mig och började skriva dikter, fortfarande med erotik som huvudackord. Jag visste allt om lust och olycklig kärlek, ansåg jag.

Och så har det fortsatt. Samma tema, i 35 år. Flera manus har det blivit, men alla har bara varit en krokig väg fram till Parallellum. Först där har jag lyckats samla nästan ett helt livs behov av att skapa text kring det som berört mig mest. Det tog ungefär ett år att sammanställa nyskrivet material baserat på 35 år av författardrömmar.

Så hur lång tid tar det att skriva ett diktmanus? Jag skulle nog säga att första boken, oavsett genre, kräver många år av konstnärlig och själslig mognad. Nu är jag färdig med mitt andra manus. Det tog sex månader att skriva, varken mer eller mindre. Parallellum är min tupp. Nya boken är min pilgrimsfalk – världens snabbaste fågel.