Profilbild
2019-07-15

Ett ord som förekommer ofta i litteraturen om drottning Kristina är panegyrik. Både hon och hennes omgivning ägnade sig hängivet åt ”starkt berömmande framställningar” om vilken enastående människa hon var. Hon talade en rad språk flytande, behövde knappt någon sömn, konverserade initierat med vetenskapsmän, teologer, och filosofer, red snabbare än de flesta och sköt harar i flykt med ett enda skott. Men så var hon ju satt på jorden av Gud fader själv för att ikläda sig rollen som furste. Kanske är det uppenbara överdrifter som i exemplet Kristina som har gett ordet panegyrik dåligt rykte (något som även drabbade den handlingskraftiga och normbrytande Kristina).
Nåväl. Det vore lätt att hemfalla åt panegyrik när jag nu ska beskriva mina två bloggkollegor de kommande två veckorna. Men jag ska försöka att lägga band på mig och endast kortfattat berätta om Cilla Daléns och Katarina Lycken Rüters förträfflighet.
Cilla är skolbibliotekarie i Stockholm. Hon har dragit igång ett årligt återkommande arbete kring Alma-priset på Hjulsta grundskola, men i höst börjar hon på Enbacksskolan i Tensta. Hon bloggar, föreläser och modererar grupper för skolbibliotekarier och har fått pris för god marknadsföring av bibliotek. Tillsammans med mig har hon skrivit lättlästa biografier om Astrid Lindgren, Alfred Nobel och Selma Lagerlöf. Just nu håller vi på med vår fjärde biografi. Den handlar om drottning Kristina.
Katarina är lärare i svenska och religion på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm. Hon är en fena på antiken, får gymnasister att läsa poesi och blir uppspelt av allt från ordföljd till pingviner. Hon skriver läromedel i religion, läsnycklar till Alma-pristagarnas böcker och krönikor i tidningen LÄRA. Det händer att hon spontandansar. Tillsammans med mig har hon skrivit en lättläst biografi om Raoul Wallenberg. Den kommer ut i augusti.
Jag själv heter Annelie Drewsen och är författare och journalist. Tidigare har jag jobbat som lärare i svenska som andraspråk. Förutom biografierna har jag skrivit en rad lättlästa böcker för ungdomar och vuxna, samt några barnböcker.
I två veckor kommer Cilla, Katarina och jag att blogga här på Bokcirklar. Startpunkten för inläggen är våra lättlästa biografier, men var vi landar återstår att se. Häng med!