Här nedan kommer boktips till några av Sveriges hetaste kändisar. Namnen är hämtade från en lista som kom 2018. Någon lista för i år har jag inte hittat. Jag känner ingen av de här personerna. Mina tips är grundade i de persona som dessa kändisar visar upp i medierna. Jag är inte ironisk eller ute efter att knäppa dem på näsan. Valen bygger på vad jag faktiskt tror att de skulle gilla, utifrån böcker som jag gillar.

Här är listan på kändisarna: https://www.hant.se/de-ar-sveriges-100-hetaste-kandisar-2018-hela-listan/

Mina boktips:

Bianca Ingrosso, artist: Fridas Resor av Frida Ulvegren

Det är ett självbiografiskt seriealbum som bygger på Ulvegrens egna erfarenheter som ung fotomodell. Jag tror att Bianca Ingrosso skulle gilla den här boken för att Fridas resa har beröringspunkter med hennes egna resa. Den handlar om hur det är att vara ung, framgångsrik och att hålla balansen utan att bli utnyttjad.

Isabella Löwengrip, influenser: Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Min första tanke var att tipsa om Sophie Kinsellas böcker, men jag förstod snart att det var en författare som Löwengrip redan läst allt av. Hon verkar vara något av en storläsare. Jag tror att hon skulle älska Allt jag fått lära mig. Boken är en självbiografi som handlar om Westovers resa, från uppväxten i en fundamentalistisk mormonfamilj till spetsstudent på stora universiteten.

Prinsessan Estelle: Madicken av Astrid Lindgren

Prinsessan Estelle är nu 7 år. Om hon inte redan gjort det är det nu hög tid att hon tar itu med böckerna om Madicken. En perfekt förebild för en storasyster och blivande monark. Madicken är modig, busig, rolig. Hon står upp för de svaga och rör sig i hela samhället.

Kikki Danielsson: Vara vit mans slav av Sonja Åkesson

Jag har läst Kikki Danielssons självbiografi Ett schlagerliv. Av någon anledning valde jag att läsa men blev ändå överraskad över hur välskriven och intressant jag tyckte den var. I Åkessons dikter tror jag att Danielsson skulle kunna känna igen sig och hitta inspiration för sin egen verksamhet. Jag önskar henne en lång Åkesson-period. Hon kan börja med Vara vit mans slav.

Björn Gustafsson, komiker: Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector

Jag är ganska säker på att Gustafsson skulle bli förtjust i den säregna humor som återfinns i den här boken. Det finns likheter i Gustafssons och Lispectors sätt att frammana det absurda. Boken handlar om den fattiga flickan Maceba, skildrat utifrån en påhittad manlig författare. Det är en tragisk berättelse men blir väldigt rolig utifrån det blinda och uppenbart dömande i författarens sätt att se.

Joakim Lundell, influenser: Min oskuld och Pearl Harbor av Charles Bukowski

Min dotter gav Lundells självbiografi Monster i julklapp till sin pappa. Därför har jag fått höra en del om Lundells uppväxt. Min oskuld och Pearl Harbor är en berättelse om smärtsam maktlöshet som barn i en dysfunktionell familj. En av de bästa självbiografier jag läst. Jag tror att Lundell skulle trollbindas och känna ett slags rening av den här boken.